Поліція не мала жодних підстав для розгону акції до дня пам’яті Маркелова та Бабурової – громадські спостерігачі

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Під час акції до дня вшанування пам’яті вбитих російськими неонацистами журналістки Анастасії Бабурової та активіста Станіслава Маркелова поліція не мала жодних додаткових правових підстав, особливо з посиланням на постанову Кабінету Міністрів, перешкоджати проведенню заявлених мирних зібрань. 

Про це у своєму звіті повідомили громадські спостерігачі OZON.

Розгін акції на Контрактовій площі. Фото: Анастасія Москвичова

19 січня в Києві мали відбутися дві традиційні акції проти ультраправого насильства. Перша акція мала відбутися на Контрактовій площі, однак правоохоронці навіть не дали учасниками розгорнути плакати та почали затримувати активістів. На вимогу пояснити свої дії силовики посилалися на постанову про карантин, яка нібито забороняє мирні зібрання. Друга акція того ж дня не відбулась узагалі, адже поліція не пустила її учасників на місце події. 

Громадські спостерігачі нагадали, що забороняти акції в Україні має право лише суд. 

“Така реакція поліції викликає здивування з огляду на те, що організатори та учасники інших акцій, наприклад зібрання Save ФОП на майдані Незалежності, що досі триває, можуть вільно реалізовувати своє конституційне право на свободу мирних зібрань. З огляду на це дії правоохоронців щодо учасників/-ць акцій виглядають не тільки такими, що порушують права на мирне зібрання, але також є вибірковими й непропорційними”, – наголосили вони.

Праворадикали на Михайлівській площі. Фото: zmina.info

Про те, що проведення акцій не порушує жодних правил, учасникам заходів засвідчили перемовини з поліцією напередодні, однак, як розповідають спостерігачі, подальші дії силовиків зруйнували всю логіку діалогу.

Дії поліції стосовно учасників акцій, як зазначають в OZON, можуть мати ознаки незаконного перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій. 

Нагадаємо, що акції пам’яті журналістки Бабурової та правозахисника Маркелова в Києві проводять уже не перший рік. У 2020-му захід провели біля будівлі МЗС. Тоді підрозділи Нацполіції та Нацгвардії оточили його учасників, відділивши їх від кількох десятків ультраправих противників, які, за їхніми словами, прийшли на площу “вшанувати пам’ять жертв лівого терору”. Згодом правоохоронці склали адміністративні протоколи за дрібне хуліганство на одинадцятьох праворадикалів.

У 2018 році представники ультраправої організації “С14” зірвали акцію солідарності. Також тоді поліція неправомірно затримала вісьмох її учасників, а після звільнення активістів з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter