Поліція каже про маніпуляції в словах захисту Дугарь: адвокат підозрюваної спростовує

Дата: 12 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Національна поліція стверджує, що деякі заяви захисту підозрюваної в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь не відповідають дійсності.

Про це повідомили на сторінці Нацполіції у фейсбуку. 

Правоохоронці наголосили, що з дозволу слідства спростовують заяви, які озвучила сама Дугарь та її адвокати, а також уперше надають факти, отримані під час розслідування.

Уперше, за інформацією правоохоронців, захист Дугарь вдався до маніпуляцій під час обрання запобіжного заходу. Так, адвокат підозрюваної заявив, що на відео, наданому для експертизи, не може бути його підзахисної, адже вона була за кордоном. 

Відео датоване 11 липня 2019 року, але поліція стверджує, що запис насправді датований 7 листопада 2019 року, коли підозрювана була в Україні. Камера нібито фіксувала час не у форматі день-місяць-рік, а у форматі місяць-день-рік. Водночас захисник дівчини в коментарі “Українській правді” запевнив, що дата відео 11.07.2019 вказана безпосередньо в тексті експертизи.

Другий випадок так званої маніпуляції, за словами Нацполіції, відбувся тоді, коли адвокати Дугарь заявляли, що вона не могла проводити розвідку для вбивства в столиці 15 та 18 липня 2016 року. В цей час Дугарь нібито не була у відпустці і не могла залишити місце проходження служби.

У поліції стверджують, що минулого року Дугарь “без проблем та офіційних дозволів” залишала місце служби 22 рази та нібито встигла за цей час відвідати Київ, Львів, Кіровоградську та Миколаївську області. Водночас захист дівчини каже, що наведені факти з 2019 року не мають стосунку до подій 2016 року, а нібито самовільні залишення служби припадають на вихідні, свята та дати офіційної відпустки.

“Крім цього, слідчі і прокурори, як показали судові засідання, не орієнтуються в порядку проходження служби і не знають, зокрема, що, згідно зі ст. 10-1 ЗУ “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців”, додатково до відпустки надається до двох днів на дорогу”, – цитує адвоката Коломійця “Українська правда”.

Ще один випадок стосувався фотографій Дугарь з Києва у вконтакті, датованих 2012 роком. Ця інформація відрізняється від свідчень підозрюваної про те, що вона відвідала столицю вперше лише в березні 2017 року. Захист дівчини вже спростовував цей факт

Четвертий випадок маніпуляції, який зафіксували правоохоронці, стосується заяв про непричетність Дугарь до злочину. Це нібито підтверджує дослідження з поліграфом, яке вказало, що медсестра не здійснювала будь-якого стеження за місцем пересування Шеремета та не обговорювала з іншим підозрюваним Андрієм Антоненком підготування до вбивства.

“Невідоме дослідження з використанням невідомого поліграфа, невідомо ким призначене і невідомо ким проведене не дає відповідей на питання, які цікавлять офіційне слідство”, – сказали в поліції.

Правоохоронці наголосили, що підозрюють дівчину виключно у фотофіксації наявності камер спостереження біля місця злочину, а не в стеженні за Шереметом.

Захист Дугарь назвав твердження про фотографування камери “притягнутим за вуха”. 

У Нацполіції також додали, що розслідування вбивства Шеремета у відомстві проводять прозоро та з дотриманням усіх норм. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що якщо в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета знайдуть докази фальсифікації з боку правоохоронців, то причетних до цього силовиків покарають. 

Наразі правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму). Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Адвокати підозрюваних не вперше кажуть про фальсифікацію доказів. Захист підозрюваної Дугарь опублікував висновки експертів, які нібито спростовують докази її винуватості. 

Захист Антоненка також заявив, що експертиза ходи, яка нібито підтверджує причетність фігурантів справи до злочину, проведена з порушенням закону і містить маніпуляції. Зокрема, експерт, який проводив дослідження, не тільки отримав матеріали справи з порушеннями законодавства, але й не мав права проводити експертизу, адже в нього немає на це кваліфікації, бо його основною діяльністю є тренерство з карате.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter