Після переведення у Сімферопольський СІЗО №2 росіяни відмовляються видавати кримському політв’язню Наріману Джелялу його ліки проти болю у хребті

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язню Наріману Джелялу, в якого загострилися проблеми з хребтом після переведення до СІЗО №2 ФСБ у Сімферополі, не видають необхідні ліки. Також йому забороняють лежати, щоб розвантажити хвору спину.

Про це розповіла дружина політв’язня Левіза Джелялова в етері програми “Кримське питання” після побачення з ним, передає “Суспільне Крим”.

Наріман Джелял

За її словами, у Джеляла вже були проблеми з хребтом, але переміщення в інший ізолятор могло викликати загострення через жорстокий режим утримання, де неможливо перебувати на ліжку з 6:00 до 22:00. Йому не дозволяють займати положення лежачи, щоб якось розвантажити хвору спину.

Дружина кримського татарина також розповіла, що лікарі до нього не приходили, лише у санчастині провели формальний огляд при переміщенні його до СІЗО №2. А коли він попросив свої ліки проти болю у спині, над ним посміялися та нічого не дали.

“У нього пішов запальний процес – у нього три грижі дисків міжхребетних. На його звернення до санчастини про те, щоб видали йому ті ліки або знеболювальні мазі, які у нього були з собою, тому що в нього вилучили всі документи, всі речі, всі ліки, йому відмовили”, – розповіла дружина політв’язня.

Вона наголосила, що ненадання медичної допомоги у СІЗО – це одна з головних проблем у місцях позбавлення волі.

“Усі юридичні дії, які ми намагаємося тут (у Криму. – Ред.) застосовувати, і звернення, і скарги – ми все це авжеж робимо, але всі розуміємо, що перебуваємо під ковпаком ФСБ. Тобто тільки з дозволу ФСБ керівництво може щось зробити. Без їхньої згоди, я думаю, навряд там щось зміниться”, – зазначила Джелялова.

Нагадаємо, 11 травня Нарімана Джеляла перевели до Сімферопольського СІЗО №2.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2022 року незаконний “Верховний суд” в тимчасово окупованому Криму оголосив вирок Наріману Джелялу і братам Азізу та Асану Ахтемовим. Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter