Вирок системи: чергові величезні терміни для кримських татар у Криму

Дата: 21 Вересня 2022 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися

21 вересня у “Верховному суді Криму” оголосили вирок першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, а також Асану та Азізу Ахтемовим. Суд визнав їх винними в причетності до підриву газопроводу в селі Перевальному та ухвалив вирок за трьома статтями кримінального кодексу – диверсією, контрабандою та зберіганням вибухових речовин. Нарімана Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, Асан Ахтемов отримав покарання у вигляді 15 років, а Азіз Ахтемов – у вигляді 13 років колонії суворого режиму. Також усім присудили виплату штрафів: 700 тисяч рублів Джелялу та по пів мільйона братам Ахтемовим.

Катування? Не чули

Основу доказів звинувачення склали свідчення підсудних, зроблені під тортурами або реальною загрозою їхнього застосування. Детальні свідчення про тортури, які дали підсудні, “колегію суддів” ніяк не зацікавили. Жодних дій щодо перевірки цих повідомлень “суд” не робив і відмовив у виклику свідків, готових підтвердити травми та стан Асана Ахтемова, який зазнав найсильніших тортур.

Ба більше, під час судового слідства з’ясувалося, що тортури застосовувалися не лише до підсудних, а й до свідків Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова для отримання від них необхідних свідчень. Реакція суддів на ці заяви була ідентичною – такі методи отримання доказів їх не здивували та не збентежили.

“Свідки”, що плавають

Другим елементом основи в доказах звинувачення стали свідчення трьох “засекречених” свідків. Усі “засекречені” свідки добре пам’ятали про ті факти, що ввійшли до матеріалів кримінальної справи, але миттєво “пливли” на елементарних питаннях, пов’язаних з перевіркою та уточненням озвучених ними свідчень.

Щоразу, коли черговий “секретник” починав відверто плутатись і “плисти”, “судді” відчайдушно кидалися його рятувати. На одному з таких допитів, за оцінками адвокатів, було знято до 80% питань захисту.

Незначні за замовчуванням

Однією з кваліфікувальних ознак найтяжчої статті – “диверсії” – є заподіяння збитків обороноздатності чи економічній безпеці Росії. Двоє свідків-військовослужбовців, заявлених слідством для підтвердження шкоди обороноздатності, на “суд” не з’явилися. Ймовірно, на момент “суду” вони вже забрали цю таємницю в родючу херсонську землю. Натомість незрозумілим чином був представлений інший “воїн”, який раніше не фігурував у матеріалах справи. У “суді” він повідомив, що після вибуху частина перейшла на посилений режим несення служби, що позначилося на моральному стані бійців і в такий спосіб завдало шкоди обороноздатності.

Під час судового розгляду було також встановлено, що вибух на газопроводі не спричинив перебоїв з постачанням для мешканців села Перевального та інших регіонів. Зауважимо, що проводити експертизу щодо оцінювання збитків “суд” відмовився. Тому з доказів шкоди лише слова про моральний стан російського війська.

Самі домисли

Одним зі злочинів для всіх трьох підсудних є контрабанда вибухових речовин. Разом з тим ні суд, ні слідство не встановили параметрів вибухівки, яка була ввезена контрабандою, тобто її ваги, розмірів та хімічного складу. А сам факт переміщення її через кордон підкріплено лише свідченнями братів Ахтемових, які вони давали під тортурами.

Водночас причетність до контрабанди підсудного Нарімана Джеляла взагалі не доведено нічим. Наявність цього пункту в його обвинувальному висновку пояснюється лише домислами слідства. Втім, адекватних доказів його причетності до планування та координації “диверсії” в “суді” також не подали.

Судять злочинці

За час процесу колегія “суддів” продемонструвала рекордну кількість ознак своєї зацікавленості в результаті розгляду та відсутності інтересу до встановлення істини. За даними ініціативи “Кримський процес”, за час судового слідства захист заявив не менш ніж сім відводів суддям за відверто обвинувальну спрямованість їхніх дій.

Важливо зазначити, що до складу колегії ввійшли двоє “суддів” (Віктор Зіньков та Сергій Погребняк), які розшукуються правоохоронними органами України за звинуваченням у державній зраді. Ще один “суддя”, Олексій Козирєв, переїхав з Росії і судить кримчан, порушуючи норми міжнародного права. За таких обставин неупередженість та незалежність “суду” щодо людей, які мають стосунок до міжнародних зусиль з деокупації Криму, викликає великі сумніви.

“Вирок не нам”

Показово, що всі підсудні під час виступу з останнім словом наголосили, що не розраховують на виправдувальний вирок.

“Думайте так: шанс у лотерею виграти мільярд рублів набагато вищий, ніж шанс отримати виправдувальний вирок. Незважаючи на термін, який нам доведеться провести в ув’язненні, я впевнений, що ми з Наріманом Джелялом та Азізом Ахтемовим не здамося і боротимемося за свої переконання, за справедливість”, – заявив Асан Ахтемов.

“Вирок ви будете ухвалювати не нам. Це ваш вирок. Бо в Судний день вам не допоможуть жодні фальсифікації та лжесвідчення”, – наголосив у завершальному слові Наріман Джелял.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter