Після перерахунку голосів на виборах в Ісландії жінки втратили більшість у парламенті

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Унаслідок перерахунку голосів на виборах до парламенту Ісландії жінки втратили більшість. 

Про це повідомляє суспільний мовник країни RÚV.

Фото: AFP

Висновок про більшість жінок-переможниць на виборах в Ісландії робили на основі попередніх результатів волевиявлення. Із 63 місць у парламенті ті спочатку вибороли 37, що становило понад 52% загальної кількості депутатів. Це був прецедент не тільки для країни, в якій парламент функціонує з 930 року, але й для всієї Європи.

Проте після перерахунку голосів жінки мають отримати 30 місць, що дорівнює 47,6%. До перерахунку вдалися через розрив у 10 голосів у Північно-західному виборчому округу між Піратською партією і Партією відродження.

Результати волевиявлення ще не опублікували офіційно.

Нині лише п’ять країн у світі мають парламент, в якому жінки займають принаймні половину місць. Лідером у списку є Руанда, де депутатки становлять 61,3% нижньої палати. Слідом ідуть Куба – 53,4%, Нікарагуа – 50,6%, Мексика та Об’єднані Арабські Емірати – 50%.  

В Україні 2019 року ухвалили новий Виборчий кодекс, який серед іншого запровадив 40-відсоткові квоти на присутність жінок у виборчих списках. Під час місцевих виборів партії намагалися всіляко обійти ці положення, а тому до ЦВК подали близько 1 тисячі скарг. У підсумку жінки посіли від 20 до 30% місць у місцевих радах, однак жодна так і не стала меркою обласного центру. 

До Верховної Ради після дострокових виборів 2019 року увійшли 86 жінок, що становить понад 20% загальної кількості народних обранців. Фото: Михайло Палинчак

До Верховної Ради після дострокових виборів 2019 року ввійшли 86 жінок, що становить понад 20% загальної кількості народних обранців. Дослідження свідчать, що жінки в українському парламенті ефективніші за чоловіків.

Станом на березень минулого року показник зареєстрованих законопроєктів авторства депутаток становив 16,8%, а 10,4% з них ухвалили як закон. Натомість чоловіки-депутати за цей час зареєстрували в середньому 15,2% законопроєктів на одного, з яких ухвалили лише 8%.

Відомо, що на практиці жінкам набагато важче повною мірою користатися рівними правами з чоловіками серед іншого в політичному процесі. Впливають на це, зокрема, гендерні стереотипи, що є поширеними в суспільстві. Так, досі понад половину українців погоджуються з тим, що нібито є “жіночі” та “чоловічі” професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter