Після локдауну більшість шкіл в Україні повернулася до очного навчання – Шкарлет

Дата: 25 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Після закінчення жорстокого карантину більшість українських шкіл повернулася до очного навчання. 

Про це в телеграмі повідомив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет.

Фото з відкритих джерел

25 січня в Україні закінчився жорсткий карантин, який діяв понад два тижні. Відтепер на всій території країни працюють правила так званої помаранчевої зони, що передбачають звичайну роботу дитсадків та шкіл. Також працювати можуть заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, однак навчання в них має відбуватись у групах не більш ніж 20 осіб.

За словами Шкарлета, в Одеській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Волинській, Донецькій, Чернігівській, Івано-Франківській, Житомирській областях та в Києві до навчання повернулися майже всі учні.

До очного формату навчання повернулись і від 91 до 99% учнів у Черкаській, Луганській, Сумській, Київській, Миколаївській, а також у Херсонській та Харківській областях. Водночас у Миколаєві учні 1–4-х, 9-го та 11-го класів навчатимуться в очному режимі, а решта – за змішаною формою.

Гіршою ситуація є в Чернівецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях, де до звичайної роботи повернулися від 58 до 70% шкіл.

“На Полтавщині переважно змішана й дистанційна форми навчання. У Тернопільській області учні молодших класів відвідують уроки у звичному режимі, а школярі 5–11-х класів навчаються за змішаною формою. У Вінницькій області 1–4-й та 9–11-й класи навчаються очно, 5–8-й класи – за змішаною формою. У Рівненській, Львівській та Закарпатській областях переважно очна та змішана, частково дистанційна форми навчання”, – розповів міністр. 

Фото: ABACAPRESS.COM

Нагадаємо, що в березні минулого року в усіх навчальних закладах та дитячих садках України запровадили карантин через епідемію коронавірусу. Школярі більш ніж два місяці мали навчатися дистанційно, що спричинило обурення серед батьків. У квітні 2020-го для учнів 5–11-х класів стартував проєкт “Всеукраїнська школа онлайн”, у межах якого уроки з 11 предметів транслювали українські телеканали та ютуб-канал Міністерства освіти і науки. А згодом на численні прохання батьків та вчителів аналогічні уроки на телебаченні та ютубі запровадили для учнів 1–4-х класів.

За загальними вимогами адаптивного карантину, який запровадили влітку минулого року, процес навчання не змінювався в “жовтих” та “помаранчевих” зонах. Місцева влада може надавати в таких регіонах лише додаткові рекомендації щодо безпеки, якщо зростає рівень захворюваності. Дистанційну форму навчання мають право вводити тільки в “червоних” зонах.

Відомо, що освіта є одним з основних прав людини, що закріплено в статті 26 Загальної декларації прав людини. Гарантують його також стаття 53 Конституції України та Закон України “Про освіту”. Згідно з дослідженнями Світового банку й Організації економічного співробітництва та розвитку, рівень освіти людини прямо впливає на її доходи та зайнятість у майбутньому, а також на тривалість життя та соціальну залученість

Після закриття шкіл на карантин 463 мільйони дітей у світі не змогли отримати доступ до дистанційного навчання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter