Підпал автівки “Схем”: ДБР хоче вилучити матеріали справи, журналісти виступають проти

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Краматорський міський суд Донецької області дозволив слідчим ДБР вилучити частину матеріалів кримінальної справи про підпал автомобіля знімальної групи “Схем”.

Про це повідомили в “Радіо Свобода”. 

Автівку журналістів підпалили вночі 17 серпня біля будинку водія знімальної групи. Медійники одразу пов’язали підпал зі своєю професійною діяльністю, а правоохоронці стверджували, що замовники підпалу хотіли створити напруження між владою, правоохоронцями й журналістами.

Над розслідуванням справи працюють у Нацполіції, однак у ДБР проводили власне розслідування щодо перевищення з боку поліцейських своїх службових повноважень під час затримання одного з підозрюваних у злочині. Саме в межах цього розслідування слідчі отримали дозвіл на вилучення: 

  • 15 процесуальних документів за підписом слідчого Броварського слідчого відділення, який брав участь у затриманні та обшуку помешкання підозрюваного в підпалі авто редакції, для ознайомлення та вилучення оригіналів;
  • матеріалів кримінального провадження щодо підпалу автомобіля знімальної групи “Схем”, включно з флешками та жорсткими дисками;
  • протоколу затримання підозрюваного в підпалі авто з можливістю вилучення оригіналу.

Адвокати журналістів стверджують, що ухвала може заблокувати розслідування справи та її передання до суду, а тому подали скаргу в Донецький апеляційний суд. Додатково журналісти звернулися до слідчого ДБР Євгена Андрєєва, який розслідує звинувачення в перевищенні службових повноважень, але він відмовився від коментарів. На офіційний запит у відомстві також не відповіли.

Нагадаємо, що незадовго до підпалу автівки журналіст “Схем” Михайло Ткач знайшов у себе вдома ознаки прослуховування. Журналіст виявив у стелі квартири отвір завдовжки щонайменше 60 см, який просвердлили з горища і до якого є доступ з інших під’їздів. На місце події приїхали поліцейські, однак, як повідомили колеги Ткача, їх довелося буквально вмовляти подивитися шар підозрілого покриття, під яким був отвір. Також правоохоронці приїхали на виклик без спеціальних засобів. 

Згодом розслідувач подав скаргу до прокуратури на бездіяльність слідчих поліції, які ведуть кримінальне провадження. На цей інцидент уже відреагували в Раді Європи. У спеціальній платформі для захисту журналістики та безпеки журналістів вважають, що тиск на Ткача становить загрозу свободі слова в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter