“Підбори Femme Fatale”: в Україні запустили перший ютуб-канал про жінок у кіно

Дата: 08 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні з’явився перший ютуб-канал про жінок та кіно – “Підбори Femme Fatale”. Його мета полягає у тому, щоб популяризувати феміністичну кінокритику в країні.

Про це пише Divoche.Media.

Так, на каналі представлені огляди та відеоесе, у яких аналізують образи жінок у кіно через феміністичну призму.

“В англомовному сегменті YouTube існує багато каналів, які досліджують зображення жінок у кіно і присвячені саме цій тематиці. Авторки створюють класні відеоесе, використовуючи тези відомих кінокритикинь-феміністок та змінюють уявлення глядачів про жіноцтво в кінематографі. Проте україномовного контенту на цю тему майже не існує”, – зазначила співавторка каналу Альона Шилова.

Вона пояснила, що в українському інтернет-просторі є окремі статті, матеріали та відео, однак немає одного конкретного осередку інформації, який поєднував би саме теми жінок та кіно і розвивав їхню присутність у дискурсі української культури.

“Саме тому для мене було важливо створити проєкт “Підбори Femme Fatale”, щоб українці та українки, які мають інтерес до цих тем, могли отримати цікаву та ґрунтовну інформацію українською мовою”, – додала Шилова.

Наразі на каналі вже є низка відео, у яких авторки розглядають історію лесбійських стосунків у кінематографі, аналізують як фільм “Бідолашні створіння” переписує троп “народжена сексуальною вчора”, а також як канібалізм у кіно може слугувати інструментом жіночої емансипації тощо.

У майбутньому на каналі планують запустити рубрику подкастів з українськими кінематографістками, а також окрему ініціативу, яка допоможе молодим українським режисеркам представити свої фільми широкій аудиторії.

Нагадаємо, що у найкасовіших фільмах 2023 року зменшилася кількість розмовних ролей для жіночих персонажів і літніх жінок. Крім того, зі 100 фільмів лише 5% мали рівну кількість жіночих і чоловічих персонажів.

Дослідження також показало, що зазвичай героїні в кіно молодші – переважно віком 20–30 років, ніж їхні колеги-чоловіки, яким частіше 30–40 років. Відсоток персонажок літнього віку також зменшився, водночас чоловічих персонажів це не стосувалося.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter