Лише в 5 зі 100 найкасовіших фільмів рівно представлені жіночі й чоловічі персонажі – дослідження

Дата: 28 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У найкасовіших фільмах 2023 року зменшилася кількість розмовних ролей для жіночих персонажів і літніх жінок. Крім того, зі 100 фільмів лише 5% мали рівну кількість жіночих і чоловічих персонажів.

Про це свідчить нове дослідження виконавчої директорки Центру вивчення жінок на телебаченні й у кіно при Державному університеті Сан-Дієго, пише Variety.

Фото: Screen Rant

У 2002 році команда Лаузен почала вивчати репрезентацію жіночих персонажів у кіно. У межах свого нового дослідження вона проаналізувала 2200 персонажів у 100 найкасовіших фільмах.

Результати дослідження свідчать про те, що 2023 року лише 18% зі 100 найкасовіших фільмів мали більше жіночих персонажів, ніж чоловічих. Водночас у 77% фільмів було більше персонажів чоловічої статі, ніж жіночої. 

“Загальний відсоток жіночих персонажів у розмовних ролях скоротився, так само як і відсоток жінок у ролях протагоністок”, – повідомила Лаузен.

Дослідники виявили, що відсоток жінок у розмовних ролях знизився з 37% у 2022 році до 35% у 2023 році, а відсоток фільмів з єдиними головними героїнями скоротився з 33% до 28%. Цей показник залишається значно нижчим за піковий у 40%, досягнутий 2019 року.

Водночас кількість героїнь у головних ролях залишилася на рівні 38%.

Дослідження також показало, що зазвичай героїні в кіно молодші – переважно віком 20–30 років, ніж їхні колеги-чоловіки, яким частіше 30–40 років. Відсоток персонажок літнього віку також зменшився, водночас чоловічих персонажів це не стосувалося.

“Ролі для акторок, старших за 60 років, нечисленні й дуже рідкісні. Ця вікова когорта становила лише 7% усіх жінок у найкасовіших фільмах 2023 року… Обмеження віку жіночих персонажів також обмежує їхню здатність досягати особистої, політичної й професійної влади”, – наголосила Лаузен.

Нагадаємо, що американський комік Джо Кой, який цьогоріч вів премію “Золотий глобус”, виступив на сцені з монологом про “Барбі” й “Оппенгеймер” – фільми, які цього року переважали за кількістю номінацій. Кой зазначив, що обидві кінострічки змагалися в новій номінації “За кінематографічні та касові досягнення”, і невдало їх порівняв, знецінивши героїнь фільму про “Барбі”. На це одразу негативно відреагувала аудиторія, що була присутня в залі, а згодом і користувачі соцмереж.

Так, Кой зазначив, що “Оппенгеймер” засновано на 721-сторінковій книжці про Мангеттенський проєкт, яка отримала Пулітцерівську премію, тоді як “Барбі” – це нібито “фільм про пластикову ляльку з великими грудьми”. За його словами, під час перегляду кінострічки про Барбі йому було “трохи дивно відчувати потяг до пластикової ляльки”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter