“Барбі – фільм про пластикову ляльку з великими грудьми”: коміка Джо Коя розкритикували за сексистські жарти

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Американський комік Джо Кой, який цьогоріч вів премію “Золотий глобус” виступив на сцені з монологом про “Барбі” й “Оппенгеймер” – фільми, які цьогоріч переважали за кількістю номінацій. Кой відзначив, що обидві кінострічки змагалися в новій номінації “За кінематографічні та касові досягнення”, і невдало їх порівняв, знецінивши героїнь фільму про “Барбі”. На це одразу негативно відреагувала аудиторія, що була присутня у залі, а згодом і користувачі соцмереж. 

Про це пише видання The Guardian.

Джо Кой. Фото: Rich Polk / Golden Globes 2024 / Reuters

Так, Кой зазначив, що “Оппенгеймер” заснований на 721-сторінковій книжці про Мангеттенський проєкт, який отримав Пулітцерівську премію, тоді як “Барбі” — це нібито “фільм про пластикову ляльку з великими грудьми”

За його словами, під час перегляду кінострічки про Барбі йому було “трохи дивно відчувати потяг до пластикової ляльки”

“Основний момент у “Барбі” – це коли ідеальна краса змінюється на неприємний запах із рота, целюліт і плоскостопість (або те, що кастинг-директори називають виразністю персонажа)”, – продовжив він.

Після негативної реакції залу комік почав виправдовуватися – мовляв, отримав сценарій виступу за десять днів до церемонії нагородження.

Тоді як тригодинний фільм “Оппенгеймер” ведучий прокоментував так: “Він потребував ще однієї години. Мені здається, що йому не вистачало передісторії. Моя новорічна обіцянка на 2024 рік — закінчити “Оппенгеймер” у 2025 році”.

За декілька днів після заходу, побачивши обговорення цих жартів у соцмережах, Кой визнав, що “трохи не впорався” з новою для нього роллю ведучого і погодився з тим, що деякі з його жартів були “дещо дивними”.

Нагадаємо, що за сюжетом фільму “Барбі”, ляльки живуть у світі, де головне місце відведене жінкам: вони обіймають високі посади, отримують Нобелівську премію, засідають у Верховному Суді тощо. Тоді як чоловіки (у фільмі практично всі вони – Кени) займають другорядну роль.

В один момент Стереотипна Барбі, головна героїня стрічки, вперше замислюється про смерть. Згодом у неї зʼявляються комплекси, плоскостопість та целюліт. Щоб позбутися цього, їй необхідно вирушити у Реальний Світ і розвʼязати проблеми дитини, яка з нею бавиться. Там Стереотипна Барбі дізнається, що вона не є символом фемінізму, а радше є набором сексистських кліше, а Реальний Світ є доволі патріархальним.

Фільм “Барбі” як в українському, так і у світовому прокаті встановив рекорд. 

Однак влітку у Лівані міністр культури заборонив показ в кінотеатрах фільму “Барбі”. На його думку, стрічка “пропагує гомосексуальність і суперечить релігійним цінностям”. Згодом у ліванських кінотеатрах все ж дозволили показувати стрічку, однак для перегляду є одна важлива умова – це можна лише людям віком від 13 років.

Водночас в Алжирі Міністерство культури й мистецтв також заборонило фільм про Барбі й попросило кінотеатри негайно зняти його з прокату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter