Перелік заборонених книжок з Росії збільшився

Дата: 25 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Перелік забороненої літератури для ввезення на територію України з Росії збільшився.

Про це повідомляє український політик, народний депутат України Остап Семерак, інформує кореспондентка Центру інформації про права людини.

Такі дії з боку держави викликали обурення у видавців, журналістів і громадян.

“Книжкова торгівля у нас загине без російської книжки, бо 70% продажу їх магазину складає саме вона”, – заявив працівник видавництв “Книжковий простір” та “Нора-Друк” Микола Кравченко.

Директор книготорговельної компанії “Форс Україна” Олександр Кирпичов у своєму блозі також зауважив: “Ідея повністю заборонити ввезення книг з Росії стане шоковою терапією як для українського читача, так і для українських видавництв, які стикнуться із санкціями у відповідь і втратять доходи через зростання книжкового піратства та контрабанди”.

Першим постраждає  читач, який купує бізнес-книги або якісні альбоми про мистецтво, сучасних культових авторів, художників. Такі оновлення з’являються в Росії швидше, ніж в Україні, заявив Кирпичов.

За даними керівника “Форс Україна”, в Україні російські видавництва продають до 1% своїх тиражів. Імпорт книг і брошур із Росії катастрофічно падає вже кілька років: у 2012 році він становив 33 млн доларів; в 2013 – 22,8 млн доларів; у 2014 – 11,9 млн доларів; у 2015 – 3,06 млн доларів, пише Forbs Україна. 

Експерт з питань недискримінації Сергій Пономарьов не вважає, що такі дії з боку держави порушують законодавчої бази України.

“У жодному випадку, це не є цензурою. Адже читач може сам обирати, якою мовою йому читати книгу – англійською, іспанською або українською”, – заявив він.

Нагадаємо, у липні цього року Держкомтелерадіо звернувся до Державної фіскальної служби України з проханням включити до Переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, книжкові видання антиукраїнського змісту.

Тоді правозахисник Максим Буткевич зазначив, що обмеження можливі, але вони мають бути пропорційними.

“Але якщо ми все-таки хочемо жити не в авторитарній державі, яка спирається на свавілля чиновників, а в чомусь справді демократичному і правовому, в кожного обмеження має бути розумна суспільно корисна мета, і воно має бути пропорційним”, – коментував Буткевич.

У забороні ввозити на територію України російських книжок авторів, які потрапили у “чорний” список, Буткевич бачив лиш додатковий піар і так не дуже якісної літератури.

Правозахисник не є прибічником заборон, але якщо вже щось забороняти, то це треба робити, спираючись на чинне законодавство. І якщо за українськими законами можна було би заборонити друк таких книжок в Україні, то про заборону ввезення не йдеться. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter