ПЦУ відкрила притулок для постраждалих від домашнього насильства

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Православна церква України відкрила в Київській області перший притулок святої княгині Ольги для жінок, що зазнали домашнього насильства.

Про це повідомили в пресслужбі ПЦУ.

Ще наприкінці минулого року Епіфаній закликав жінок не мовчати про домашнє насильство та підкреслював, що будь-який його різновид – це кричуще порушення прав людини та християнських цінностей. 

“…Тенденція розповідати про проблему зростає, та страждає значно більше жінок, які все ще мовчать про агресію у свій бік. Це кожна п’ята жінка в Україні, яка стикалась із тією чи іншою формою насильства. Страждають від цього й чоловіки, проте 90% жертв домашнього насильства – це саме жінки”, – зазначав Епіфаній. 

Наразі, за словами голови ПЦУ, попри обмежені можливості церква намагається не залишатись осторонь проблеми домашнього насильства, і притулок святої княгині Ольги лише “перша ластівка”. У закладі потерпілі зможуть отримати комплексну допомогу: духовну, психологічну, а також медичну та соціальну.

“Домашнє насильство – це кричуще порушення Божої заповіді любові, принципів свободи й гідності людини. Домашнє насильство – це великий гріх і біда, які не повинні мати місця в житті, бо родина – це домашня Церква, а сім’я – це священний союз чоловіка і жінки, благословенний Богом для любові, де мають панувати взаємопідтримка й захист, а не знущання, наруга, поневолення однієї людини іншою”, – цитують слова Епіфанія в пресслужбі. 

Нагадаємо, що й до пандемії коронавірусу ситуація з домашнім насильством в Україні була кричущою. З початком карантину вона погіршилась, адже жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з ними в ізоляції. Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск. 

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що Україна зможе ефективно розв’язати проблему насилля в сім’ї, ратифікувавши Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відому як Стамбульська конвенція. 

Відкрито проти ратифікації документа виступали, зокрема, у Раді церков, члени якої зверталися навіть до колишнього голови Верховної Ради Андрія Парубія та очільника комітету ВР України з питань соціальної політики Людмили Денісової з офіційними заявами про те, що поняття “ґендер” загрожує українській сім’ї, попри думки експертів з цього приводу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter