ПАРЄ проведе термінові дебати на тему примусового вивезення українських дітей до РФ

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На весняній пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка проходитиме у Страсбурзі 24–28 квітня, відбудуться термінові дебати, що стосуватимуться, зокрема, примусового вивезення українських дітей до РФ.

Про це повідомляє пресслужба ПАРЄ.

Парламентська асамблея Ради Європи. Джерело: ua.news

Тема дебатів – “Становище українських цивільних осіб, у тому числі дітей, примусово переміщених до Російської Федерації, або на українські території, що перебувають під фактичним контролем Російської Федерації”.

На дебатах у Страсбурзі запланований онлайн-виступ першої леді України Олени Зеленської щодо депортації українських дітей. 

Інформації, в який саме день відбудуться дебати, на сайті ПАРЄ поки немає.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози відправити у божевільню.

Нагадаємо, журналісти назвали колаборантів та чиновників, які допомагали депортувати дітей з Херсонщини.

Раніше ZMINA писала, що уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ українських дітей. Також вона зізналась, що російські спецслужби завадили поверненню депортованого з Маріуполя хлопця-сироти до України, де мешкає його старша сестра. 

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter