Особливості повноважень Нацради з питань ТБ і радіомовлення під час війни: Рада ухвалила законопроєкт

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу за скороченою процедурою проєкт закону №7345 щодо особливостей повноважень Нацради з питань телебачення і радіомовлення під час війни: за проголосували 222 депутати.

Про це свідчить картка документа на сайті парламенту.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

За словами голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, законопроєкт забезпечить повну функціональність Нацради, розблокує всі необхідні процедури, а також усуне низку проблемних ситуацій.

Вона уточнила, що ухвалений у другому читанні законопроєкт пропонує передбачити право Національної ради:

  • Визначати порядок подання та розгляду заяв про видавання, продовження, переоформлення, анулювання ліцензій. Водночас залишається жорстка законодавча межа щодо підстав для ухвалення рішення про анулювання ліцензій, видавання або відмову у видаванні ліцензій.
  • Визначати порядок видавання та анулювання тимчасових дозволів на мовлення. Цей механізм дозволяє швидко заповнювати порожні слоти в радіочастотному ресурсі, які виникають, коли якась організація припиняє мовлення.
  • Застосовувати штрафи за найгрубіші порушення (порнографія, обмеження щодо дітей, заклики до війни, глорифікація ворога та ін.) у період дії воєнного стану за спеціальною процедурою. У разі повторного порушення обмежень щодо ворожого контенту Нацрада має право звернутися до військового командування.

Нагадаємо, що група народних депутатів на початку травня 2022 року запропонувала надати особливі повноваження Нацраді з питань телебачення та радіомовлення в умовах воєнного стану, зокрема щодо застосування санкцій до телерадіокомпаній.

Водночас сам регулятор попросив українську владу спростити процедуру анулювання ліцензій ЗМІ-колаборантам. У Нацраді зауважили, що в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну необхідна можливість анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням  ради за спрощеною процедурою перевірки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter