Нацраді пропонують надати особливих повноважень щодо застосування санкцій до ТРК

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Група народних депутатів запропонувала надати особливих повноважень Нацраді з питань телебачення та радіомовлення в умовах воєнного стану, зокрема щодо застосування санкцій до телерадіокомпаній.

Відповідний законопроєкт №7345 зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Джерело: glavcom.ua

У ньому запропонували доповнити частину другу статті 6 Закону “Про телебачення і радіомовлення” положенням про те, що використання телерадіоорганізацій не допускається для пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ як держави-терориста проти України, а також символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму.

Також нардепи хочуть доповнити профільний закон новою статтею 51-1, в якій визначити таке: якщо моніторинг Нацради виявить ознаки порушень вимог частини другої статті 6, частини шостої статті 9 вказаного закону, то регулятор зможе застосовувати особливу процедуру притягнення мовників до відповідальності за такі порушення. Йдеться, зокрема, про заборону поширювати аудіовізуальні твори, в яких заперечується чи виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років в Україні, націонал-соціалістичного або нацистського тоталітарного режиму.

Разом з тим мовники повинні надати Нацраді письмові пояснення щодо порушень протягом трьох робочих днів.

Якщо зміни у Закон “Про телебачення і радіомовлення” ухвалять, то в разі застосування штрафних санкцій ліцензіат зобов’язаний сплатити штраф в шестиденний термін від дня оприлюднення рішення на офіційному вебсайті Нацради. Розмір штрафу становитиме 50% зазначеного в рішенні регулятора. Інакше Нацрада звернеться до суду з позовом щодо його стягнення, тоді як розмір штрафу збільшується на 100% від розміру, зазначеного у відповідному рішенні.

Водночас законопроєкт передбачає, що, виявивши порушення статей 6 та 9 Закону “Про телебачення та радіомовлення”, Нацрада зможе звертатися до військового командування для відповідного реагування.

Це рішення регулятор зможе ухвалити в випадку повторного порушення протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для:

  • закликів до насильницької зміни конституційного ладу України;
  • пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ проти України, символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україні;
  • заперечення збройної агресії Росії проти України.

Порушенням, зокрема, вважатиметься подання збройної агресії РФ проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни. Також до них належить глорифікація осіб, які вчиняли цю збройну агресію, представників збройних формувань Росії, представників окупаційної адміністрації РФ та підконтрольних цій державі самопроголошених органів на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, шляхом їх визначення як “повстанці”, “ополченці”, “ввічливі військові люди” тощо.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Нацрада просить владу спростити процедуру анулювання ліцензій ЗМІ-колаборантам.

Регулятор вважає, що в нинішніх умовах потребує можливості анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням за спрощеною процедурою перевірки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter