Омбудсман вважає, що вартість відновлення втрачених документів для потерпілих від війни українців має бути нижчою

Дата: 22 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини вважає задорогим для постраждалих внаслідок війни Росії проти України відновлення втрачених документів. 

Про це йдеться в спецдоповіді Омбудсмана щодо дотримання прав постраждалих від російської агресії в Україні, що охоплює період подій від 24 лютого до 31 жовтня 2022 року.

Омбудсман вказує, що згідно з урядовою постановою від 14 жовтня 2022 р. No1180 і "Про внесення змін у додаток до постанови Кабміну від 2 листопада 2016 р. No770" з 1 листопада 2022 р. плата за оформлення паспорта громадянина України замість утраченого або викраденого протягом 20 робочих днів становить 126 грн, 10 робочих днів – 496 грн. При цьому вартість бланка в обох випадках становить 324 грн.

“Така плата є немалою сумою для переселенців, які виїжджають у терміновому порядку, особливо якщо враховувати, що ВПО евакуюються родинами, а втрата документів та їх пришвидшене оформлення задля отримання соціальної виплати відбувається щодо всіх членів родини, суттєво впливаючи на сімейний бюджет”, — йдеться у спецдоповіді. 

В Офісі уповноваженого пояснюють, що людина, яка втратила документи, може стикатися зі складнощами при отриманні гуманітарної та фінансової допомоги. Спеціальних вимог до документування видачі гуманітарної та фінансової допомоги чинне законодавство не містить. Однак для звітності перед донорами й прозорості процедури надання гуманітарної та фінансової допомоги отримувачам організації фіксують дані таких отримувачів (найчастіше номер довідки ВПО та прізвище, ім’я і по батькові людини).

“Тобто для людей, які втратили документи й не мають їх у “Дії” та/або в яких немає довідки про подання документів для оформлення паспорта громадянина України, може бути ускладнений доступ до гуманітарної та фінансової допомоги”, — пояснили в офісі.

У відомстві також наголосили, що особливої уваги потребують такі ВПО, як особи без громадянства й ті, які умовно перебувають під ризиком безгромадянства. Серед таких осіб багато тих, хто народився або проживав, чиї батьки народилися чи проживали, станом на 24 серпня 1991 р. на території РФ. Через розрив дипломатичних відносин такі люди не можуть спростувати наявність у них російського громадянства, отримати чи поновити свої документи.

Омбудсман відзначає, збільшення кількості звернень таких людей зазначають усі правозахисні організації, які надають їм допомогу та безпосередньо Державна міграційна служба.

Напередодні “Донбас SOS” закликав владу покращити доступ переселенцям-пенсіонерам до електронних пенсійних посвідчень.

Раніше у “Донбас SOS” також  закликали уряд переглянути підходи до нарахування комунальних послуг для переселенців.
 
Відомо, що минулого року щонайменше 2 087 переселенців поскаржилися Омбудсману на порушення своїх прав.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter