У “Донбас SOS” просять уряд переглянути підходи до нарахування компослуг для переселенців

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники просять владу переглянути підходи до нарахування комунальних послуг у Донецькій області переселенцям, які вже більше не проживають у своєму помешканні. 

Про проблему з компослугами виданню ZMINA повідомила керівниця громадської організації “Донбас SOS” Віолета Артемчук

Віолетта Артемчук

Як відомо, 2 серпня 2022 року уряд ухвалив розпорядження про обов’язкову евакуацію населення Донецької області. Правозахисниця повідомила, що велика кількість осіб евакуювалася з населених пунктів Донеччини. 

Водночас місцева влада з початком опалювального сезону централізоване опалення надала низці територіальних громад цієї області.

Так, до прикладу, як повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, газопостачання відновили в таких територіальних громадах: Іллінівській, Дружківській, Часовоярській, Костянтинівській, Краматорській, Миколаївській, Новодонецькій, Олександрівській, Слов’янській, Білозерські, Добропільській, Курахівській, Мирноградській, Покровській та Селидівській.

Отже, як зауважує, Віолетта Артемчук, опалення подається до будинків та квартир, жителі яких евакуйовані та вимушені проживати в інших регіонах України.

Правозахисниця пояснила, що, відповідно до ст. 7 Закону “Про житлово-комунальні послуги”, оплата за постачання теплової енергії здійснюється навіть у разі тимчасової відсутності особи (понад 30 днів) у житловому приміщенні чи іншому об’єкті нерухомого майна.

Разом з тим, відповідно до урядової постанови від 5 березня 2022 р. № 206 “Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану”, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені і Також інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих за заборгованість, утворену через несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. ) та забороняється припинення, зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі.

Це означає, що громадяни, які вимушені були евакуюватися, мають здійснювати плату за постачання опалення щомісяця протягом опалювального сезону або ж здійснити оплату за накопичені борги після скасування воєнного стану.

Крім того, як зауважують у “Донбас SOS”, такі громадяни вимушені винаймати житло в інших, безпечніших регіонах України, платити за нього орендну плату та комунальні послуги.

“Така ситуація з компослугами створює для евакуйованих людей непомірне грошове навантаження та може мати наслідком повернення таких осіб до покинутого місця проживання. А це, своєю чергою, наражатиме на небезпеку їхнє життя, оскільки ці громади на Донеччині не є цілком безпечними”, – пояснила Віолетта Артемчук.

Вона вважає, що, щоб зарадити проблемі, можна звільнити громадян, які вимушені були покинути своє житло внаслідок збройної агресії Російської Федерації, від сплати рахунків за постачання теплової енергії, якщо таке житло міститься на території громад, розташованих у районі проведення воєнних дій, або таких, що перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Іншим варіантом розв’язання питання може бути покриття оплати витрат за постачання теплової енергії за кошт державного або місцевого бюджетів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter