Минулого року 2 087 переселенців поскаржилися Омбудсману на порушення своїх прав

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини отримав 2 087 заяв про порушення прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це йдеться в спецдоповіді Омбудсмана щодо дотримання прав постраждалих від російської агресії в Україні, що охоплює період подій від 24 лютого до 31 жовтня 2022 року.

З початку 2022 р. до Уповноваженого надійшли звернення, якими повідомлено про 2 087 порушень прав ВПО, а саме: 852 – права на соціальний захист, 214 – на звернення, 70 – на житло, 75 – на свободу пересування, 64 – на пенсійне забезпечення, 38 – на освіту, 34 – щодо захисту дітей, 32 – щодо поновлення документів, 32 – на охорону здоров’я, 564 – інші звернення з проханнями допомоги в реалізації прав.

У своїй доповіді  Омбудсман назвав створення можливості отримати довідку ВПО через мобільний додаток порталу “Дія” позитивним кроком уряду, утім, не всі переселенці змогли стати на облік, використовуючи цей інструмент. Зокрема, підтвердити факт свого переміщення у мобільному додатку можуть лише особи, які мають ID-картку, та ті люди, хто має закордонний біометричний паспорт.

Крім того, послуга подання заяви для взяття на облік ВПО через мобільний додаток порталу “Дія” є недоступною для тих осіб, які вже отримували довідку про взяття на облік ВПО та перемістилися до 24 лютого 2022 р.

Також технічно неможливо отримати довідку ВПО в разі переміщення в межах одного населеного пункту, як передбачено в законодавстві.

В отриманій через додаток довідці неможливо змінити адресу фактичного проживання в разі подальшого переміщення переселенця до іншої громади, хоча, як повідомляло Мінцифри, тестування такої можливості здійснюється з жовтня 2022 р. Для реєстрації як ВПО й отримання допомоги на проживання особам з інвалідністю доводиться звертатися лише в Управління праці та соціального захисту населення (УСЗН) або ЦНАП.

У приклад недосконалої роботи цього інструмента Омбудсман наводить історію переселенця Юрія С. Чоловік не отримував допомогу на проживання тривалий час. Після переміщення до Дніпра він зареєструвався у “Дії” як ВПО, але відповідних коштів не отримував. Він звернувся до УСЗН Шевченківської райради у Дніпрі, але там йому повідомили, що його немає в Єдиній інформаційній базі даних ВПО і пояснили, що треба звернутися до управління. 

Юрій С. повторно звернувся до управління та надав інформацію, що підтверджує факт подання заяви в “Дії” та скриншот повідомлення. Утім, працівники управління це до уваги не взяли, мотивуючи тим, що в повідомленні відсутня дата подання заяви, а відповідних роз’яснень щодо врахування інформації вони не мають. 

Омбудсман направив запит до Мінцифри щодо підтвердження дати подачі Юрієм С. заяви через портал “Дія” та до Мінсоцполітики щодо надання відповідних методичних рекомендацій працівникам УСЗН стосовно практичного застосування змін, внесених до законодавства. Завдяки сприянню Уповноваженого Верховної Ради з прав людини інформацію про подачу заяви Юрієм С. через “Дію” до 30 квітня 2022 р. підтверджено та надано доручення УСЗН вжити заходів для призначення та виплати допомоги заявнику за попередній період.

Серед іншого, Омбудсман відзначає тенденцію до зростання соціальної напруги серед переселенців через ухвалену урядову постанову від 14 жовтня 2022 р. №1168 “Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”. Цей документ передбачає вибіркову перевірку фактичного місця проживання, перебування переселенця. 

Цей механізм перевірок не передбачає процедуру або можливість поновлення припинених виплат допомоги на проживання переселенців через те, що вони не пройшли фізичну ідентифікацію за місцем проживання або в структурному підрозділі з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку. Громадські організації вже звернулися до Мінсоцполітики з проханням скасувати перевірки фактичного місця проживання ВПО. 

Крім того, Омбудсман вказує на порушення прав дітей-переселенців. Так, до прикладу, громадська організація “Донбас SOS” повідомляє, що на їхні гарячі лінії надходять звернення щодо оформлення довідки про взяття на облік ВПО на дітей, які народилися у ВПО після переміщення. Уповноважені органи відмовляють заявникам в оформленні такої довідки.  

Омбудсман нагадав про ст. 4 закону “Про забезпечення прав і свобод ВПО”, відповідно до якої кожна дитина, яка прибула без супроводження батьків, інших законних представників, отримує цю довідку. Цей же документ отримує кожна дитина, яка прибула без супроводження батьків, законного представника та дитина, яка народилася у переселенця. 

Нагадаємо, правозахисники вже зверталися до Мінцифри з проханням усунути недоліки в “Дії”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter