Омбудсман: Політв’язень Шумков повернеться до України 24 грудня

Дата: 22 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Політв’язень Олександр Шумков, якого Росія незаконно утримує у колонії вже три роки, має вийти на свободу та повернутись до України 24 грудня. 

Про це повідомила у своєму телеграм-каналі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Олександр Шумокв (крайній зліва) разом з головою “Правого сектору” Дмитром Ярошем

Російські силовики утримують Шумкова за ґратами з 2017 року. Спочатку рідні чоловіка повідомили про його зникнення, а згодом матері політв’язня прийшов лист від ФСБ, в якому йшлось про те, що її сина затримали та підозрюють в участі у екстремістській організації. 

До свого викрадення Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша. Після Євромайдану чоловік пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков воював у складі “Правого сектору” у зоні АТО.

За весь час ув’язнення у колонії українцю постійно погрожували вбивством за політичні погляди та відмову обмовляти інших людей. У жовтні минулого року Шумков оголосив голодування з вимогою до російської влади не використовувати політв’язнів у своїх власних цілях. Згодом він припинив протест, однак російські медики відмовлялись допомагати йому, кололи незрозумілі ін’єкції та пояснювали його поганий стан захворюванням, якого не існує.

Лист, який прийшов матері Шумкова від ФСБ

Рідні Шумкова неодноразово розповідали, що самі вирішують проблеми політв’язня, а про стан його здоров’я та місце перебування вони дізнаються від російських правозахисників та небайдужих до долі хлопця людей. 

Тиснула російська влада не тільки на українця, але й на тих, хто підтримував з ним зв’язок та писав листи до колонії. Так, силовики центру з боротьби з екстремізмом приходили додому до активістки Тетяни Касьянової. Вони запитували, ким росіянка є Шумкову, де вона знайшла його поштову адресу, чому пише саме йому і як довго, чи знайомі вони особисто.

Незадовго до заяви Денісової про повернення Шумкова на батьківщину, прес-секретар української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Орестович розповів, що Україна намагається найскоріше забрати свого громадянина, адже перед звільненням російськи силовики можуть продовжувати знущатись над чоловіком. 

“Є можливості, які дозволять його на пересильний пункт забрати спочатку, познущатися над людиною. Зараз і ми, і український консул у Москві проводимо цілу програму, щоб його забрати, повернути в Україну”, – наголошував він. 

Нагадаємо, що нещодавно правозахисники оновили список бранців Кремля, яких утримують у Криму та Росії. За їхніми даними, наразі в ув’язненні за політичними мотивами перебуває щонайменше 103 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів вже отримали вироки у своїх справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter