Політв’язень Шумков оголосив голодування

Дата: 16 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Політв’язень Олександр Шумков оголосив голодування. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила його сестра Людмила Шумкова

Сьогодні отримали лист від Сашка….Людмила Денісова дуже прошу зверніть увагу не те, що відбувається у м. Торжок. "…

Gepostet von Людмила Шумкова am Dienstag, 15. Oktober 2019

У листі, датованому 13 жовтня, чоловік вимагає від Росії припинити шантаж України та не використовувати політв’язнів у своїх власних цілях. 

“Російська сторона шантажує наших, пов’язуючи питання обміну з відведенням військ та внесенням змін до Конституції України. Тобто використовує нас, наші життя як важіль тиску для того, щоб Україна пішла на необхідні їм поступки”, – написав Шумков. 

Нещодавно Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила перевірити свою російську колегу стан здоров’я Шумкова, якого з 2017 року утримують у російських катівнях. За словами політв’язня, реакції російської Обмдусманки на прохання Денісової так і не було. 

“Немає жодної реакції на заяву Людмили Денісової, при тому що я Москальковій уже два листи надіслав, перший ще влітку. Реакції нуль”, – зазначив українець. 

Водночас, як повідомив Шумков, адміністрація колонії в місті Торжок тисне на нього, складаючи акти за відмову прибирати в прогулянковому дворі.

“У зв’язку зі всім цим я вирішив відзавтра розпочати голодування з вимогою припинити шантаж з використанням нас, ув’язнених, на перемовинах у мінському та нормандському форматі і щоб нарешті російський Омбудсман зреагувала на мої листи та публічні заяви Денісової”, – підсумував він. 

Як відомо, про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”. Російські силовики погрожували хлопцю розправою за національність та політичні переконання.

Рідні Шумкова неодноразово розповідали, що самі вирішують проблеми політв’язня, а інформацію про стан його здоров’я та місце перебування вони отримують від російських правозахисників та небайдужих до долі хлопця людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter