Денісова попросила російську Омбудсманку перевірити стан здоров’я двох українських бранців

Дата: 04 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової, щоб та перевірила стан здоров’я політв’язнів Рефата Алімова й Олександра Шумкова.

Про це вона повідомила у фейсбуці. 

Терміново підготувала звернення до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, що стосуються дотримання прав…

Gepostet von Людмила Денісова am Donnerstag, 3. Oktober 2019

За її словами, в Алімова, якого російські силовики звинуватили в участі в “Хізб ут-Тахрір” і Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. та тримають в ув’язнені з 2016 року в Ростовській області, сильні болі в ділянці нирок, на які він востаннє поскаржився під час суду на початку жовтня. 

Щодо Олександра Шумкова і Про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”., то він повідомив про посилення фізичного та морально-психологічного тиску на нього з боку співробітників колонії в місті Торжок у Тверській області та погіршення свого здоров’я.

“Попросила Тетяну Москалькову перевірити  цю інформацію та вжити заходів з метою відновлення прав громадян України, а також забезпечити проведення відповідного медичного обстеження та лікування”, – розповіла Денісова. 

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 86 українців. 7 вересня до України в межах масштабного обміну повернулися 24 полонені моряки, Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші політв’язні, яких РФ роками незаконно утримувала у себе.

Дату наступного обміну офіційно не називають ні в Україні, ні в Росії, але в Офісі президента повідомляли, що списки в’язнів, яких хочуть повернути, можуть з’явитися в жовтні. 

На сьогодні відомо, що Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент уже закликав президента Володимира Зеленського занести до списку наступного обміну двох фігурантів справи “українських диверсантів” Володимира Дудку та Костянтина Давиденка і Володимира Дудку та Олексія Бессарабова в Криму засудили до 14 років колонії суворого режиму. Російські силовики звинуватили їх у підготуванні диверсій у Криму та в зберіганні вибухівки. На додаток до тюремного строку обом фігурантам справи “українських диверсантів” також дали великі штрафи., а також кримських татар, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter