Російські тюремники погрожують політв’язню Шумкову вбивством

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрація російської колонї, де незаконно утримують українського політв’язня Олександра Шумкова, погрожує йому вбивством через відмову давати покази стосовно іншого українця. 

Про це повідомила Уповановажена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у фейсбуку. 

⚡️⚡️⚡️Правоохоронці країни-агресора РФ погрожують незаконно засудженому громадянину України Олександру Шумкову…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 24 березня 2020 р.

Денісова не уточнила, кого саме змушують обмовити Шумкова: 

“Протягом тривало часу до Олександра Шумкова застосовується фізичний та моральний тиск з боку працівників Федеральної служби безпеки РФ. Його змушують давати неправдиві свідчення проти іншого громадянина України за сфабрикованою кримінальною справою, а в разі ненадання таких свідчень погрожують тим, що він ніколи не повернеться на Батьківщину живим

Уповноважена також розповіла, що адміністрація колонії не дає Шумкову відправляти та отримувати листи від рідних, чим порушує його право на зв’язок із зовнішнім світом.

Денісова зазначила, що вже звернулась до своєї російської колеги Тетяни Москалькової, аби та сприяла припиненню фізичного та психологічного тиску на Шумкова. Крім того, українська Омбудсманка просить  забезпечити політв’язню можливість контактувати із зовнішнім світом, зокрема здійснювати листування та телефонні дзвінки.

Додатково Денісова закликала вжити необхідних заходів, аби не допустити інфікування українця коронавірусом в ув’язнені. 

Нагадаємо, що нещодавно російські силовики з центру протидії екстремізму прийшли додому до активістки Тетяни Касьянової, яка листується з українським політв’язнем Олександром Шумковим. Вони, зокрема, запитували, ким активістка є Шумкову, де вона знайшла його поштову адресу, чому пише саме йому і як довго, чи знайомі вони особисто.

Як відомо, російські силовики затримали Шумкова у 2017 році. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що він брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”. Раніше в ув’язненні російські силовики вже погрожували хлопцю розправою за національність та політичні переконання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter