Поганий стан здоров’я Шумкова російські тюремники пояснили захворюванням, якого не існує

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Українському політв’язню Олександру Шумкову не надають належної медичної допомоги, продовжують ображати через його національність, а скарги на періодичні головні болі та м’язові судоми пояснюють захворюванням “вегето-судинна дистонія”, якого не існує.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Нарешті отримала відповідь на моє звернення від «УФСИН России по Тверской области» стосовно незаконно засудженого…

Gepostet von Людмила Денісова am Freitag, 29. November 2019

Нещодавно Денісова отримала відповідь на своє звернення від “УФСИН России по Тверской области”.

“За словами керівника служби виконання покарань у Тверській області РФ, наш громадянин за період незаконного ув’язнення отримував амбулаторну медичну допомогу. У тексті зазначено, що 27 серпня 2019 року його оглянув лікар-терапевт. За його призначенням Шумков начебто отримав своєчасне лікування в повному обсязі. Відповідь аналогічного змісту написана і про лікування після закінчення ним голодування”, – процитувала лист Омбудсманка. 

Водночас сам Шумков, за словами Денісової, повідомляє про те, що лікарі в колонії не лікують його, а адміністрація продовжує цькувати за національність. 

Днями, як розповіла Обмудсман, Шумков зустрівся з консулом Посольства України в РФ. На зустрічі був присутній і керівник медичної служби “УФСИН России по Тверской области”, який пояснив такий стан бранця захворюванням, якого не існує.

“Він пояснив, що ці болі виникають у результаті вегето-судинної дистонії, що є наслідком емоційного та нервового перенапруження і довготривалого перебування в стресовій ситуації. При цьому показань щодо проведення спеціалізованих обстежень судин головного мозку наразі немає. За погодженням Олександра було домовлено з керівництвом пенітенціарної установи про можливість проведення відповідного медичного обстеження судин головного мозку з використанням МРТ за власний кошт”, – написала Денісова. 

Уповноважена вже закликала комісарку Ради Європи Дуню Міятович, а також Посольство України в РФ діяти скоординовано, аби вчасно реагувати на порушення прав і свобод Олександра Шумкова.

Нагадаємо, що медики в колонії міста Торжок не надають Шумкову необхідної медичної допомоги після голодування, яке він тримав у жовтні. Замість цього вони дають пігулки та ін’єкції, не пояснюючи їхньої дії на організм. Також українця безпідставно тримають у ШІЗО

Як відомо, Шумкова російські силовики затримали у 2017 році. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що він брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”. В ув’язненні російські силовики погрожували хлопцю розправою за національність та політичні переконання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter