Олександрійська єпархія УПЦ МП судитиметься з порталом “Слово і діло”

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Олександрійська єпархія УПЦ МП на Кіровоградщині планує судитися проти порталу “Слово і діло” через статтю, у якій, зокрема, згадується, що митрополита Олександрійського та Світловодського Валерія Гончаренка (Боголєпа) звинуватили в закликах до зміни території та державного кордону України.

Відповідний позов щодо захисту честі і гідності вже готується, повідомили в юридичному відділі єпархії на сайті митрополії.

Джерело: wikimedia.org

Публікація “У полоні “руського миру”: кого зі священиків УПЦ МП підозрюють у злочинах проти державності України” з’явилася на сайті видання 25 листопада.

“У проросійській діяльності підозрюють митрополита Кіровоградського та Новомиргородського (Петро Губеня) та митрополита Олександрійського та Світловодського (Валерій Гончаренко). Їх звинувачують у закликах до зміни території державного кордону України”, — йдеться в статті.

Також журналісти “Слова і діла” опублікували інфографіку, де розповідається про “викриття священників в антидержавній діяльності”.

У юридичному відділі єпархії наголосили, що в статті “подається неправдива, провокаційна інформація стосовно керуючого Олександрійською єпархією УПЦ і поширюється в мережі Інтернет”.

Водночас тут заявили, що мало місце “цинічне спотворення фактів, навмисне перекручування інформації, відвертий наклеп та приниження”, й це повинно “отримати свою справедливу правову оцінку”.

Нагадаємо, що 22 листопада в Києві Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та Нацгвардією провели контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Там знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів.

Також працівники СБУ провели обшуки у Свято-Миколаївському соборі міста Чернівці. Там виявили докази співпраці Чернівецько-Буковинської єпархії московського патріархату з окупантами. Крім того, правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

1 грудня правоохоронці завершили безпекові заходи, які проводили на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті. Тут знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури — авторства російських діячів і видана російськими друкарнями.

Водночас тут виявили книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і наголошується, що Росію, Україну та Білорусь “не можна розʼєднувати”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter