Окупанти використали Крим як майданчик для відпрацювання найефективніших методів знищення свободи слова – правозахисники

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти використали Крим як майданчик для відпрацювання найефективніших методів узурпації інформаційного простору й знищення свободи слова, щоб потім перенести свій “досвід” на новоокуповані території.

Про це заявила голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник під час пресконференції “Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?” в “Укрінформі”, передає кореспондентка ZMINA.

Під час пресконференції в “Укрінформі”. Фото: Сергій Нужненко / “Радіо Свобода”

Росія з 2014 року, від початку агресії проти України, мала чітку ціль – знищити свободу слова і максимально узурпувати інформаційний простір Криму. Щоб всі жителі окупованих територій не знали правди про те, що відбувається, щоб знали лише те, що говоритиме російська пропаганда, сказала вона.

“На жаль, Крим став такою собі “лабораторією”, майданчиком, де країна-агресор відпрацьовувала ці страшні методи. А потім в шалених масштабах застосовувала їх на новоокупованих територіях. Зокрема, Запорізької, Херсонської областей, де журналістів вже просто викрадали й вбивали”, – уточнила Скрипник.

За її словами, частину зниклих медійників перевезли до окупованого Криму після 24 лютого 2022 року, доля багатьох з них досі не відома.

Раніше голова КПГ назвала імена причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів – професійних і громадянських – в окупованому Криму.

Зараз відомо про щонайменше 15 медійників, яких росіяни незаконно утримують на півострові та в Росії. Всі вони ув’язнені за сфабрикованими справами. Прізвища причетних до скоєння цих злочинів росіян та зрадників — громадян України, представлені у переліку. Він не є вичерпним і постійно оновлюється. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter