Правозахисники назвали імена причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів Криму

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник назвала імена причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів в окупованому Криму.

Про це стало відомо під час пресконференції “Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?” в “Укрінформі”, передає кореспондентка ZMINA.

Голова КПГ Ольга Скрипник. Скриншот з відео “Укрінформ”

Скрипник нагадала, що щонайменше 15 журналістів – громадянських і цивільних – росіяни незаконно утримують в окупованому Криму. Всі вони ув’язнені за сфабрикованими справами.

“За цими цифрами стоять абсолютно реальні люди, з реальними сім’ями – це дружини, діти, які залишилися без батьків, це постійне страждання цих родин, і я думаю, що варто назвати всі ці імена”, – сказала правозахисниця.

Серед незаконно утримуваних окупантами журналістів – Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ірина Данилович, Вілен Темер’янов, Ернес Аметов, а також Наріман Джелялов – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, ув’язнений, зокрема, й за те, що намагався висвітлювати правду про події в Криму.

Абсолютно всі справи проти них сфабриковані. Це доведено і правозахисниками, які працюють як адвокати, до того ж є всі докази про те, що це – система переслідування журналістів окупантами, наголосила Скрипник.

“Дуже важливо, щоб всі знали імена наших постраждалих журналістів, але не менш важливо знати імена тих, хто причетний до цих страшних злочинів”, – сказала правозахисниця. 

Здебільшого – це міжнародні злочини проти людяності, або воєнні злочини, скоєні Росією. Якщо суб’єкт переслідування – кримськотатарські активісти чи журналісти, то окупанти використовують для переслідування так зване антитерористичне законодавство РФ і виносять їм страшні вироки: 15, 17 років позбавлення волі. Ув’язнених і затриманих поміщають у страшні умови, коли насильно перевозять з півострова до російських в’язниць. 

Що стосується журналістів та активістів українців, зазвичай справи фабрикуються за так зване шпигунство або диверсії, уточнила голова КПГ. Ця практика триває вже дев’ять років. 

За всіма сфабрикованими справами стоять конкретні люди, конкретні злочинці. Серед них є як громадяни України – зрадники, так і росіяни, сказала Скрипник. 

Вона продемонструвала список цих людей станом на сьогодні. Серед них:

Андрій Гіба – заступник начальника слідчого відділу УФСБ Росії в Криму – переслідував Владислава Єсипенка та інших політв’язнів

Ганна Туробова – прокурорка підконтрольної РФ прокуратури Криму – переслідувала Ірину Данилович та інших політв’язнів

Олександр Мордовін – суддя апеляційного військового суду РФ (станом на лютий 2022 року) – переслідував Османа Аріфмеметова та інших політв’язнів

Олег Єгоров – суддя апеляційного військового суду РФ  – переслідував Ремзі Бекірова та інших кримських політв’язнів

Анатолій Солін – суддя апеляційного військового суду РФ (станом на листопад 2022 року) – переслідував Амета Сулейманова та інших політв’язнів

Антон Цикуренко – суддя “Київського райсуду” Сімферополя – Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та інших політв’язнів

Ігор Костін – суддя південного окружного військового суду РФ (станом на липень 2022 року) – переслідував Амета Сулейманова та інших політв’язнів

Ігор Надолінський – прокурор управління із забезпечення участі прокурорів у розгляді кримінальних справ судами прокуратури Ростовської області (станом на 2021 рік) – переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв’язнів

Вадим Мєркулов – керівник експертного підрозділу УФСБ РФ по “Республіці Крим та місту Севастополь” – переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв’язнів

Сергій Винник – суддя апеляційного військового суду РФ (з 2019 року) – переслідував Тимура Ібрагімова, Сейрана Салієва та інших кримських мусульман

Сергій Махньов – старший слідчий з особливо важливих справ “слідчого відділу” УФСБ Росії у “Республіці Крим та Севастополь” – переслідував Рустема Шейхалієва та інших кримських політв’язнів

Скрипник уточнила, що в представленому списку максимально зібрані прізвища осіб, причетних до переслідування журналістів в Криму, які або поки ще взагалі не перебувають під міжнародними санкціями, або перебувають не під всіма. 

Список відкритий, знайти його можна на сайті КПГ в розділі “Кримські кейси”. Цей перелік не вичерпний, а постійно оновлюється: переслідування тривають, тож з’являтимуться нові прізвища, уточнила правозахисниця. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з початку повномасштабного вторгнення за рік та сім місяців Росія скоїла понад 500 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Про це свідчать результати Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter