Окупанти відмовилися звільнити кримського політв’язня Амета Сулейманова попри поганий стан здоров’я

Дата: 02 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Фрунзенський райсуд Владимира відмовився звільнити кримського татарина, громадянського журналіста та активіста Амета Сулейманова з Бахчисараю, засудженого до 12 років ув’язнення, попри наявність у нього двох захворювань, що входять до переліку несумісних з умовами ув’язнення.

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на інформацію політв’язня Сулейманова Лілі Гемеджи.

Амет Сулейманов. Джерело: Кримська солідарність

Вона розповіла, що аргумент захисту в суді полягав у тому, що медичний висновок, який після переведення Сулейманова до в’язниці №2 у Владимирі незаконно зробила федеральна служба виконання покарань (ФСВП), має суперечливий характер.

“Дані дослідницької частини, висновки, зроблені вузькими фахівцями, наприклад, кардіологом, суперечать загальним висновкам, які зробили лікарі, які підписали цю експертизу”, – уточнила Гемеджи.

Коди міжнародної класифікації хвороб, які написали вузькоспеціалізовані лікарі, повністю збіглися з тими хворобами, з якими ув’язнений не може перебувати у в’язниці, підкреслила вона.

Захист відправив інший медичний висновок із зазначенням діагнозів та аналізів Сулейманова до незалежної експертної організації. Там підтвердили аргументи захисників щодо захворювань, з якими чоловік підлягає звільненню від покарання, але суд проігнорував це.

Водночас Гемеджи розповіла, що суд відмовив захисту у допиті лікарів, які складали медичний висновок на стадії судового розгляду у першій інстанції, та у допиті судового експерта, який виконав незалежну експертизу.

Нагадаємо, в березні 2024 року Фрунзенський райсуд Владимира також, як і в апеляції, відмовив звільнити Сулейманова через стан здоров’я. Захист кримського татарина заявив про намір подати касаційну скаргу на рішення суду Фрунзе й оскаржити незаконний медичний висновок ФСВП в адміністративному порядку.

За словами юристки, з моменту взяття під варту стан Сулейманова суттєво погіршився. Зокрема, в нього з’явилося нове захворювання – гіпертонічна ангіопатія сітківки ока.

Також почастішали випадки, коли після сну він виявляє в носі запеклу кров і подушку в крові. Попри це, йому не проводять адекватного медичного обстеження та не призначають препарати, лише прибирають симптоми, пояснила Гемеджи.

Через відсутність необхідних кадрів, кардіологів і ревматологів, Сулейманову не проводять біцилінотерапію, яку раніше призначав кардіолог. Це лікування політв’язень має отримувати до кінця життя.

Також у чоловіка немає можливості самостійно вимірювати тиск і вносити дані до щоденника самоконтролю, щоб на їх основі приймати потрібні препарати. Його не виводять на прогулянки, які необхідні через артроз нижніх і верхніх кінцівок, що стрімко розвивається.

“При такому підході термін життя Амета істотно скорочується. Наразі він може доходити максимум до п’яти років. Але з огляду на погіршення якості життя термін може закінчитися набагато швидше, ніж написано у висновку. Ми робитимемо все, щоб досягти звільнення Амета. Щоб це не сталося, коли буде пізно”, – заявила Ліля Гемеджи.

Нагадаємо, що окупанти призначили Амета Сулейманова фігурантом третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” після захоплення Криму.

У 2020 році російський суд ухвалив призначити чоловіку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Амет страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

У березні 2024 року Фрунзенський райсуд міста Владимир відмовив у звільненні  Сулейманова з в’язниці попри те, що в його медичних документах є відомості про хвороби, з якими людина не має бути ув’язнена. Політв’язень разом з юристами подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Більше про справу Амета Сулейманова читайте в матеріалі ZMINA

“Не вміє і не хоче казати неправду”: близькі журналіста й політв’язня Амета Сулейманова розповіли, як в’язниця вбиває його здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter