Окупанти кажуть про збільшення хворих на COVID-19 у Криму

Дата: 05 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Минулої доби в Криму виявили 38 людей, які захворіли на коронавірус.

Про це заявив так званий глава Криму Сергій Аксьонов на своїй фейсбук-сторінці

“Один випадок виявлено під час звернення по медичну допомогу, 33 – під час проведення протиепідемічних заходів, чотири – під час скринінгу здорових осіб. Усіх хворих шпиталізовано, визначено коло контактних осіб, щодо яких проводяться профілактичні заходи”, – написав Аксьонов на своїй сторінці у фейсбуку.

За даними Росспоживнагляду, всього в Криму зареєстровано 959 випадків нової коронавірусної інфекції. Видужали за весь період 752 особи, померли – 35.

Українські правозахисники наголошують, що статистика щодо поширення коронавірусу в Криму не підтверджена міжнародними організаціями та іншими незалежними джерелами. На їхнє переконання, російська влада Криму занижує дані про захворюваність.

Напередодні Кримська правозахисна група заявляла, що окупаційна влада не забезпечила заходів захисту від COVID-19 у кримських містах 24 червня 2020 року під час парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні.

Раніше голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник закликала кримчан не відвідувати військового параду. Вона переконана, що такі заходи в Криму підвищують ризик виникнення нового спалаху COVID-19.

На її переконання, якщо після параду кількість тих, хто заразився, серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю де-факто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Вона вважає, що паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політиці мілітаризації Криму.

Експерти КПГ розглядають проведення військових парадів під час пандемії COVID-19 у Криму як порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter