Окупаційний “суд” в Криму відхилив апеляцію на арешт Асана Ахтемова

Дата: 24 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” 24 вересня відмовив в задоволенні апеляційної скарги на арешт Асана Ахтемова, якого російське слідство звинувачує в “диверсії на газопроводі” під Сімферополем під час проведення саміту Кримської платформи у Києві.

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

Асан Ахтемов

Політв’язень перебуватиме під арештом до листопада. 

За інформацією видання, засідання відбувалося в закритому режимі. За його підсумками адвокат Айдер Азаматов повідомив, що підсудного не доставили в залу “суду” і не організували відеозв’язок із СІЗО. Причиною став карантин, на який до 4 жовтня помістили Ахтемова.

Під час засідання захист заперечував розгляд скарги за відсутності Асана Ахтемова необхідністю прояснити факт застосування тортур, утім незаконна “суддя” Нана Петюшіна ухвалила рішення продовжити засідання і протягом 15 хвилин винесла рішення, яким залишила рішення попередньої інстанції в силі. 

Напередодні повідомлялося про посилення звинувачення щодо Ахтемова. До цього політв’язень розповів, що стосовно нього співробітники ФСБ застосовували тортури. За його словами, його почали катувати струмом відразу після затримання.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter