Окупаційний суд оштрафував кримську татарку Еміне Зекеряєву через листування семирічної давності в соцмережах

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційний Кіровський районний суд Сімферополя 26 червня ухвалив вирок кримській татарці, жительці міста Старий Крим Еміне Зекеряєвій у справі щодо “неповідомлення про злочин” – через листування семирічної давності в соцмережі “ВКонтакті”.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, пише ZMINA.

Еміне Зекеряєва. Джерело: Кримська солідарність

Обвинувачувана провину не визнала, оскільки для цього не було жодних підстав, наголосив правозахисник. 

“Еміне не було відомо достовірно ні про який злочин терористичної спрямованості, що нібито готується кимось, з посту семирічної давнини”, – вкотре наголосив він.

Курбедінов розповів, що виступив під час нинішнього засідання “суду”, детально розповівши про порушення під час “досудового та судового слідства”. Але “судді” очікувано не зважили на них, уточнив він.

Еміль Курбедінов. Джерело: Кримська солідарність

Урешті-решт окупаційний суд визнав Зекеряєву винною за статтею 205.6 кримінального кодексу РФ і присудив їй штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

Адвокат повідомив, що вони з підзахисною оскаржуватимуть вирок в апеляційному порядку.

Нагадаємо, що в серпні 2023 року силовики прийшли з обшуком до батьків 25-річної Еміне Зекеряєвої, яка була в них у гостях. Згодом співробітники ФСБ відвезли її додому, щоб провести обшук там. Нічого не знайшли, а пізніше повідомили Зекеряєву, що вона проходить свідком у кримінальній справі громадянки України, яка нібито поїхала до Сирії й вступила до незаконного збройного формування.

Після обшуку слідчі намагалися розблокувати телефон Зекеряєвої. Вона просила пустити до неї адвоката, але їй не дозволили йому зателефонувати.

У вересні того ж року їй зателефонував невідомий і вимагав, щоб Еміне прийшла до слідчого комітету РФ у Джанкої. Якщо та відмовиться, погрожував, що приїде та відвезе насильно.

У ФСБ у відповідь на запит Курбедінова заявили, що порушень з боку аноніма, який телефонував, не виявлено.

У листопаді 2023 року проти Зекеряєвої порушили кримінальну справу за статтею 205.6 КК РФ (“Неповідомлення про злочин”). За версією слідства, 2016 року вона спілкувалась у вконтакті з громадянкою України, яка перебуває на території Сирійської Арабської Республіки, і не повідомила про це листування російські спецслужби та правоохоронні органи.

Співрозмовниця Зекеряєвої, як стверджують слідчі, входила до збройного формування, яке має цілі, що “суперечать інтересам РФ”.

Правозахисники переконані, що справу проти Зекеряєвої порушили задля формування практики доносів звичайними громадянами. Також вони вважають це черговим фактом пригнічення та залякування кримських татар.

3 квітня мало відбутися перше засідання Кіровського “райсуду” в кримінальній справі жительки міста Старий Крим Еміне Зекеряєвої, звинувачуваної в неповідомленні про злочин. Але свідки обвинувачення на нього не з’явилися.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що суддя Кіровського “райсуду” відмовив у запиті докладної інформації про обліковий запис громадянки України Мадіни Стряпчі в соцмережі “ВКонтакті”: саме через спілкування з нею на Зекеряєву порушили кримінальну справу щодо неповідомлення про злочин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter