Окупаційна влада планує відправити на перевиховання до Росії понад 2,5 тисячі українських дітей

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада планує відправити понад 2,5 тисячі українських дітей з окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запорізької області до військово-патріотичних таборів РФ, де їх навчатимуть військової справи та вчитимуть “по-справжньому любити Росію”.

Про це ZMINA дізналась, досліджуючи телеграм-канали окупаційної “адміністрації” окупованої Херсонщини.

Підлітків з Генічеська вже вивезли до військово-патріотичного клубу. Фото: стоп-кадр пропагандистського відео

Так, в одному з повідомлень від імені окупаційної влади йдеться, що підготовку в центрі “Воїн” у Волгоградській області за літо пройдуть понад 2,5 тисячі школярів із захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Перших 36 дітей з Херсонської області відправили до центру на 21 день уже минулого тижня. Там діти з Каховської, Чаплинської, Новотроїцької та Генічеської громад мають отримати різні військово-прикладні навички.

За словами директора волгоградського “Воїна” Ігоря Воробйова, українських дітей навчатимуть медичної, інженерної та вогневої підготовки, а також вони візьмуть участь у програмі з управління БпЛА.

Також він сказав, що у ВПК виховуватимуть у поколінні, яке підростає, справжню любов до “родіни” (під батьківщиною мається на увазі Росія. – Ред.) і ніби це є запитом від родин і дітей із захоплених територій. 

Згадав директор ВПК й радянських предків, які захищали в кровопролитних боях Сталінград під час Великої вітчизняної війни. І резюмував, що зараз нащадки того героя роблять усе, щоб дати відсіч новим “українським нацистам”. Тобто в українських дітях закладатимуть ненависть до українських військових.

На думку псевдозаступника окупаційного голови уряду Херсонської області Сергія Черевка, такі заходи сприяють розвитку патріотизму, дисципліни та відповідальності в покоління, що підростає.

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська під час публічного діалогу “Викрадення дітей – складова геноциду українців” розповіла, що перевиховання дуже добре вписано в чітку політику Російської Федерації і його здійснюють органи різних рівнів – федеральні, регіональні, окупаційні й навіть українські колаборанти:

“Це є комплекс заходів, спрямований на мілітаризацію та політичну індоктринацію українських дітей як через формальну, так і неформальну освіту (перебування у ВПК. – Ред.). Як на окупованій території, так і на території Російської Федерації, Республіки Білорусь”.

За її даними, 2023 року на території окупованого Кримського півострова працювало дев’ять таборів перевиховання, у Білорусі 13, у Росії 55.

“За результатами документування з відкритих джерел, понад 10 300 дітей з окупованих територій пройшли через ці табори, а росіяни наполягають, що перевиховали 37 тисяч дітей. Тобто вони зовсім не цураються того, що роблять”, – каже Рашевська.

Щодо дітей, яких відправили до волгоградського “Воїна”, то, на думку експертки, це зроблено, щоб підлітки присягнули на лояльність окупаційній державі:

“Продемонстрували, що вони тепер росіяни й у майбутньому будуть готові поповнити лави її збройних сил”.

Як раніше писала ZMINA, щоб інтегрувати молодь окупованих регіонів України в загальноросійський простір, окупаційна влада залучає їх до участі в акції на підтримку мешканців Бєлгорода та навколишніх населених пунктів.

За два роки окупації та 10 років російської пропаганди деякі діти з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської області вже самі розповідають про злих укропів, які хочуть їм нашкодити, а також про утиск російської мови, нацистів і Бандеру. Тобто транслюють усі наративи російської пропаганди.

Також росіяни використовують дітей з окупованих територій для поширення своїх наративів у Білорусі.

А до 9 травня окупанти з так званої комісії захисту прав неповнолітніх влаштували пропагандистські уроки для учнів початкової школи на окупованих українських територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter