Маніпуляція молоддю: росіяни використовують дітей з окупованих територій для розповсюдження своїх наративів у Білорусі

Дата: 23 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У квітні окупаційна влада привезла у Білорусь підлітків з окупованого Донецька. Їх залучили до зустрічі з учнями військово-патріотичних клубів Білорусі та школярами. Під цим приводом державні ЗМІ Білорусі зробили низку публікацій про те, що діти з Донецької області розповідають про ненависть до них з боку української влади та прояв неонацизму. 

Про це ZMINA дізналася, досліджуючи пропагандистські ЗМІ, зокрема й білоруські.

Троє вихованців кадетського корпусу з окупованого Донецька (по центру) з білоруськими школами. Джерело: minsknews

“Цей захід спрямований на збереження історичної пам’яті, на зміцнення зв’язків молоді Росії (в тому числі і її представників із “ДНР”) та Білорусі – республіки нашої Союзної держави”,прокоментував зустріч курсантів з вихованцями ВПК організатор росіянин Юрій. Корольов.

Після цього державні ЗМІ Білорусі писали, ніби підлітки з ТОТ розповідали про ненависть до себе з боку української влади”, про те, що “ вже 10 років стикаються з проявами неонацизму та риторикою ненависті з боку українського режиму на Донбасі”.

Протест в жодному з досліджених ЗМІ немає прямих цитат дітей про це. Натомість дітей розповідають про навчання в укриттях й про частину обстрілу.

“Ми маємо таке місто, як Горлівка, яке практично завжди під обстрілом, і є певні райони, в які прилітає більше”, – наводить цитату випускниці кадетського корпусу Юлії одне з видань.

Донецький кадетський корпус, в якому навчалися та навчаються підлітки, які привезли в Білорусь, працює з вересня 2017 року. Згідно з програмою закладу, діти 7 років навчаються за російською освітньою програмою. На уроках “ навколишній світ ” та “ суспільствознавство ” вихованцям розповідають про “Государство Русь” та навчають любити “Родину” – Росію.

З п’ятого класу вводиться “ початковий комплекс кадетів ”, одним із пунктів прописано “виховання сили волі, мужності, стійкості, громадянськості та патріотизму”. Тобто росіяни роблять все для того, щоб українські діти “усвідомили свою російську громадянську ідентичність”

До того ж їх залучають до волонтерської роботи: шити балаклави для військових, розвозити ліки, воду, продукти, відвідувати лікарні, допомагати пораненим, медикам та батькам мобілізованих. А як заохочення роздають  нагороди й символами.

Періодично вихованців привозять на навчання до Росії. Так, з осені 2022 року 65 курсантів з окупованого Донецька три місяці провели в Новосибірському кадетському корпусі, їх залучили до дня самбо та відвезли до місцевої військової частини.

Раніше, коментуючи оголошення окупаційної влади Маріуполя про початок набору курсантів до філії Нахімовського військово-морського училища, аналітика Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк розповіла, що наша освіта у воєнізованих закладах спрямована на мілітаризацію свідомості та вкорінення “патріотизму” й “російської ідентичності”, нав’язати дітям “відданість Родинне”.

“Потрібно розуміти, що стосується дітей, власна ідентичність яких ще не повністю сформована, вони більше інших піддаються зовнішньому впливу, особливо такому цілеспрямованому й упакованому в “героїчність” служби забезпечення в ЗС РФ як єдиного правильного кроку” , – уточнила юристка.

З огляду на це такі дії також можуть бути частиною військового злочину примусу до служби у збройних силах ворожої держави, резюмувала Синюк.

До того ж, як ZMINA вже писала, до перевиховування й мілітаризації українських дітей з окупованих територій долучилася й Білорусь. І є ймовірність, що до мілітаризації українських підлітків у Білорусі можуть залучити вагнерівців. Адже в деяких ВПК, куди привозили й українських підлітків, навчання проводили найманці з ПВК.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter