Оголосили підозру начальнику російської катівні на Луганщині, який знущався з військовополонених

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру повідомили громадянину України, який на окупованій Луганщині працює начальником захопленої колонії та знущався з військовополонених українських бійців. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Світлина підозрюваного та фото Володимира Рудяка з бази “Миротворець”

Імені підозрюваного не називають, але на сайті ОГП публікували підозру щодо Володимира Рудяка, деталі якої збігаються із деталями з повідомлення слідчих. 

Росіяни призначили підозрюваного начальником колишньої Суходільської виправної колонії, куди доставляли українських військовополонених. Серед них був боєць, який мав тяжкі поранення, але через те, що медичної допомоги не надавали та змушували пересуватись, він помер. Решта військовополонених вшанували його пам’ять й під час цього один з бійців сказав: “Герої не вмирають”.

У відповідь на це підозрюваний вилаявся, пригрозив побиттям та сказав, що відтепер полоненим “буде весело”. 

“З червня по кінець листопада 2022 року невстановлені на даний час підпорядковані підозрюваному співробітники колонії, на виконання його наказу …систематично завдавали військовополоненим численні удари кийками по різних частинах тіла. Під час відвідування їдальні примушували військовополонених навприсядки йти один за одним і били їх кийками по спині, шиї та руках”, – розповідають слідчі. 

Якщо суд визнає Рудяка винним, то він може отримати до 12 років в’язниці. 

Нагадаємо, що військовополонених бійців ЗСУ, яких утримують у СІЗО-2 УФСВП Росії у Воронезькій області, катують та не надають медичної допомоги, внаслідок чого деякі помирають від некрозу. 

Отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що такі умови не є винятком з правила

Надані моніторам ООН свідчення російськими військовополоненими, яких тримають в Україні, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter