Одеським поліцейським, які два роки тому побили до розриву нирки чоловіка, оголосили про підозру

Дата: 16 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Прокурори Офісу генерального прокурора в Одесі повідомили про підозру в перевищенні службових повноважень двом поліцейським, які у 2018 році жорстоко побили чоловіка. 

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Інцидент із побиттям чоловіка стався ще в лютому 2018 року. За словами потерпілого 40-річного Сергія Граждана, він їхав містом, коли в машині закінчилося пальне. Поки водій авто ходив за пальним, чоловік вийшов покурити. Тоді до нього підійшли двоє невідомих і почали бити. Згодом виявилося, що нападниками були патрульні. 

“Поклали на землю, почали бити ногами, куди тільки можна. Один вирішив мене, мов хробака, роздушити – просто став ногою мені на голову і почав топтатися, танцювати на голові. У мене щось луснуло там, і я втратив свідомість”, – розповідав він журналістам ТСН після побиття та додав, що правоохоронці погрожували зброєю його дружині та друзям, які вийшли на крики з авто. 

Медики, які забрали чоловіка в лікарню, виявили у нього закриту черепно-мозкову травму. Згодом його перевели до обласної лікарні, де після більш глибокого аналізу виявили в нього розрив нижнього полюса лівої нирки.

В Офісі генерального прокурора зазначили, що у 2018 році поліцейські побили Граждана, бо він нібито вчинив адміністративне правопорушення. У відомстві також справу не розслідували тривалий час, незважаючи на встановлення всіх учасників конфлікту. 

У грудні минулого року офіс замінив групу прокурорів у провадженні на прокурорів зі створеного нещодавно департаменту з розслідування тортур.

Очільник департаменту Юрій Бєлоусов на своїй сторінці у фейсбуку зазначив, що історія з врученням підозр у справі, яку відкрили майже два роки тому, яскраво свідчить про те, що розслідування цієї категорії злочинів ніколи не було пріоритетом ані для правоохоронців, ані для прокуратури, проте зауважив, що наразі ситуація змінюється. 

“Уже зараз маємо 10 кримінальних проваджень, у яких наші прокурори безпосередньо здійснюють процесуальне керівництво, плануємо впритул зайнятися й провадженнями, по яким ЄСПЛ встановлено порушення статей 3 та 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Кілька десятків справ щодо неефективного розслідування катувань перебувають на контролі Комітету міністрів Ради Європи й нікуди не подінуться, поки Україна не виконає своїх зобов’язань за конвенцією”, – зазначив він. 

Вчора відбулася знакова подія для Департаменту протидії катуванням (неофіційна скорочена назва) Офісу Генерального…

Gepostet von Yuriy Byelousov am Donnerstag, 16. Januar 2020

Нагадаємо, що в жовтні минулого року на базі тодішньої Генеральної прокуратури створили департамент, який слідкує за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців.

Згодом там розробили проєкт стратегії протидії катуванням у місцях несвободи на період 2020–2022 років.

ZMINA тоді докладно розповіла, які зміни пропонують автори документа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter