Одеська прокуратура закрила справу проти волонтера і представника БФ “Корпорація монстрів” Володимира Курносова

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони південного регіону відмовилася від підтримання публічного обвинувачення в справі проти волонтера і представника БФ “Корпорація монстрів” Володимира Курносова. Його правоохоронці звинувачували в продажі гуманітарки, наданої країнами Євросоюзу, для отримання прибутку. Також переслідуваня у цій справі зазнали підприємець Олександр Яковенко та засновниця фонду Катерина Ножевнікова.

Про це повідомив Олександр Яковенко в коментарі виданню ZMINA.

Фото з фейсбуку Олександра Яковенка

“Я памʼятаю той день, липень 2022 року. Десь 30 співробітників Управління СБУ в Одеській області залітають до мене в офіс – усе по дорослому, повне спорядження, броніки, автомати: беруть же “особливо небезпечних”, навіть приїжджає деяке керівництво, “бо рибка велика, можна доїти”. Звісно, відбулося незаконне вилучення особистих речей, підозра та арешт співробітника, блокування роботи підприємств, які взагалі не мали стосунку до справи й ніде не фігурували”, – згадує обшуки й вручення підозри підприємець.

Також, за словами Яковенка, був тиск на бізнес через митницю та податкову, блокування імпорту, залог колезі в розмірі одного мільйона гривень, замовні статті в ЗМІ.

“Це рішення – особистий ляпас деяким співробітникам СБУ, які досі використовують ресурси СБУ та 7-го відділу для того, щоб “щось знайти” й помститися, тому впевнений, що це тільки початок”, – каже Яковенко.

Ухвала Приморського районного суду міста Одеси

Підприємець зазначив, що в цій справі має ще дві ключові цілі: відшкодування моральних збитків та притягнення до відповідальності винних.

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Даниїл Попков, переконаний, що через вдалу комунікацію з Офісом генерального прокурора правозахисникам вдалось припинити ще одне незаконне кримінальне переслідування представників громадської організації по абсолютно надуманим обвинуваченням.

“Такі справи спрямовані на дискредитацію громадських організацій і волонтерів, які допомагають державі, перешкоджають їх діяльності, а отже є прямою загрозою національній безпеці під час війни. Їх не повинно бути”, – зазначив Попков. 

Нагадаємо, 23 травня 2022 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо співробітника благодійного фонду “Корпорація монстрів” Володимира Курносова. 

Підстава – продаж гуманітарки, наданої країнами Євросоюзу, для отримання прибутку.

За даними УП, місцеві одеські силовики написали рапорт: є інформація, що Катерина Ножевнікова з підприємцем Олександром Яковенком й іншими волонтерами, а також представником військової частини “зорганізувались у злочинну групу”. Вони нібито налагодили “дієвий механізм”, щоб отримувати гуманітарку та використовувати її задля власного збагачення.

Зараз у цій справі лише один підозрюваний – це працівник компанії Яковенка Володимир Курносов, який допомагав перевозити гуманітарку. Він, за твердженням СБУ, продав 19 плит для бронежилетів, квадрокоптер, тепловізор і 58 аптечок з гуманітарки. Уже два місяці чоловік перебуває під запобіжним заходом у вигляді застави в мільйон гривень.

Адвокат підприємця Олександра Яковенка Олександр Непомнящий у коментарі ZMINA повідомив, що закупівлю в Курносова здійснили на суму 10–11 тисяч доларів. Покупець здійснив три закупівлі військового спорядження – дрон, тепловізор, аптечки, пластини для бронежилетів. За словами адвоката, дрон належав Курносову та не мав військового призначення, пластини та тепловізор теж були ним куплені за власний кошт, а аптечки куплені організацією, яка не є благодійною, та завозилися як комерційний вантаж.

За даними адвоката, провокацію здійснювала людина, яка неодноразово залучалася до подібних дій правоохоронцями. Це 36-річний Андрій Усканов. Мобільні застосунки, які визначають, як люди підписують той чи інший номер у телефоні, повідомляють про запис “Андрюха Обэп” (раніше так називався “відділ боротьби з економічними злочинами” в структурі МВС). 

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора України відкликав всі обвинувачення і закрив справу й проти волинського волонтера, віцепрезидента Федерації боксу Волинської області Юрія Куця. Його звинувачували в начебто продажі гуманітарних автомобілів.

Також ОГП закрив кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука “у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості осіб у суді й вичерпаними можливостями їх отримання”. Волонтерів підозрювали в продажі чотирьох автомобілів, які призначалися для Збройних сил України.

Офіс генпрокурора також закрив справу проти волонтера Назарія Островського та капелана Ігоря Плохого, яких обвинувачували в продажі гуманітарної допомоги, зокрема авто, призначеного для Збройних сил України. Ще один львівський волонтер Святослав Літинський у цій справі виступав свідком.

А Червоноградський міський суд Львівської області призупинив розгляд справи волонтера Івана Михайліва через те, що суддя робитиме додаткові міжнародні запити для уточнення певної інформації. Волонтера звинувачують у начебто продажі автомобілів, які він завіз до України як гуманітарну допомогу.

Центр прав людини ZMINA передав справи проти волонтерів до Офісу генпрокурора. А також закликав українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

Також ZMINA писала про “Справи проти волонтерів: як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter