Очільниці незаконного “Армянського міського суду” загрожує 12 років ув’язнення за депортацію українців із Криму

Дата: 04 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Українські слідчі під керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим спрямували в суд обвинувальний акт проти так званої “голови” незаконного “Армянського міського суду” у справі щодо “незаконного видворення 33 громадян України з території Криму”. Жінці інкримінують порушення ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (“порушення законів та звичаїв війни”).

Про це інформує пресслужба відомства.

Слідчі інкримінують жінці безпосередню участь в реалізації політики РФ, яка спрямована на витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян України. Свій внесок у цю політику країни-агресора вона зробила через власні дії та “рішення”. 

“Суддя” прийняла рішення про видворення з території півострова у зв’язку з відсутністю дозвільних документів 33 громадян України. Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені”, – пояснюють в прокуратурі автономії. 

У відомстві наголошують, що “рішення” жінки “порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема передбачені статтями 47, 49, 67 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. а ч. 4 ст. 89 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року”.

Санкції цієї статті передбачають від 8 до 12 років позбавлення волі.

Прокуратура автономії не уточнює імені та прізвища “судді”, утім, джерело у відомстві повідомило виданню ZMINA, що мова йде про Лихачову Ларису Олексіївну. (Likhachova Larisa Alekseevna, Lykhachova Larysa Oleksiivna)

ZMINA надіслала підозрюваній запит про коментар. 

Раніше Прокуратура АРК повідомила про підозру Лихачовій в цій справі.

Нагадаємо, починаючи з лютого 2014 року територія АР Крим та міста Севастополя тимчасово окупована Росією. На цій території діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема статтею 42 Гаазького положення 1907 року, статтею 2 Женевської конвенції IV Про захист цивільного населення під час війни (ЖК IV).

Після встановлення контролю над територією Криму, Росія розпочала широкомасштабну політику видворення частини цивільного населення цієї території за її межі. Як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство та законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові, підконтрольні їй “суди”. 

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні повідомляла, що в Криму існує два види депортації – примусовий та самостійний виїзд. Якщо рішенням “суду” приписано самостійний виїзд, але людина не залишила окупованої території, тоді її затримують повторно і їй уже загрожує примусова депортація, пояснив представник місії Віталій Хилько.

Видворення цивільного населення з окупованої території Криму є воєнним злочином.

За словами начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва, станом на грудень 2021 року прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у 294 кримінальних провадженнях за фактами державної зради. Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БелоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія Іванова та Едуарда Пікуля.      

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter