Прокуратура АРК звинуватила “голову” незаконного “Армянського міського суду” в депортації українців з Криму

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Так званого “голову” незаконного “Армянського міськсуду Республіки Крим” українські слідчі підозрюють у “незаконній депортації українців” з території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Підозрюваного оголосили в розшук. 

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Слідчі встановили, що колишня суддя Армянського міського суду АРК з початку тимчасової окупації півострова зрадила присягу судді.

“Вона перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши керівну посаду “голови Армянського міського суду Республіки Крим”. Своїми діями підозрювана сприяла становленню та зміцненню окупаційної влади Російської Федерації та брала безпосередню участь у реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян України та заміщення населення окупованого Криму громадянами РФ”, – йдеться в повідомленні Прокуратури АРК.

У прокуратурі кажуть, що “суддя” незаконно притягувала до адміністративної відповідальності громадян України. Підозрювана, розуміючи, що правосуддя на півострові має здійснюватися відповідно до законодавства України, порушила положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Підставою для депортації начебто слугувало “порушення режиму перебування на території Росії у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування в Криму”. Утім, як пояснюють у прокуратурі, жодних додаткових дозволів для проживання на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя за національним законодавством України не передбачено.

“Своїми незаконними рішеннями підозрювана призначала покарання у вигляді штрафів та адміністративного “видворення за межі РФ”, а фактично – з території півострова. Досудовим розслідуванням встановлено 10 незаконних рішень, винесених підозрюваною щодо депортації громадян України з території АР Крим”, – підкреслили в Прокуратурі АРК.

Пресслужба відомства не повідомляє імені підозрюваної. Відповідно до сторінки незаконного “суду”, його очолює Лариса Лихачова (Larysa Lykhachova, Larisa Likhachova). ZMINA надіслала їй запит про коментар. Підозрювана його проігнорувала.  

Раніше в Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні повідомляли, що в Криму існує два види депортації – примусовий та самостійний виїзд. Якщо рішенням “суду” приписано самостійний виїзд, але людина не залишила окупованої території, тоді її затримують повторно і їй уже загрожує примусова депортація, пояснив представник місії Віталій Хилько.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter