ОАСК задовольнив позов Портнова, який вимагає переглянути в підручниках історії сторінки про Євромайдан

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Міністерство освіти переглянути підручник з історії для 5–11-х класів щодо висвітлення подій Революції Гідності. У такий спосіб судді задовольнили позов ексзаступника керівника Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова, який побачив у виданнях маніпуляції та “намагання героїзувати злочинців”. 

Відповідне рішення опублікували в реєстрі. 

Фото з відкритих джерел

Ексзаступник глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича, згідно з матеріалами справи, побачив у підручниках, за якими навчаються школярі з 5-го по 11-й класи,  “ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце в період 2013–2014 років”. На думку політика, автори майже десяти книжок маніпулювали фактами та викладали на сторінках оцінки подій того періоду.

Спочатку Портнов просив міністерство відкликати свою рекомендацію на підручниках. Однак на звернення політика відповіли, що протягом 2018–2019 років проєкти видань для 5–9-х та 10–11-х класів проходили добір, зокрема перевірку в експертів.

“…22 січня 2014 року, у День соборності України, снайпери “Беркуту” застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану і Підручник з Історії України (профільний рівень): підручник для 11-го класу закладів загальної середньої освіти / B.C. Власов, C.B. Кульчицький. – Київ: Літера ЛТД, 2019. – 288 с.“, – як приклад спотворення наводить у своєму позові Портнов. 

Фото: ТВА

На думку суддів ОАСК, автори “категорично і однозначно стверджують про те, що саме правоохоронці, а саме “снайпери “Беркуту”, вчинили тяжкий злочин, а саме вбивство п`ятьох людей (активістів Євромайдану)”.

“…Інформація, поширена в підручнику, якому відповідачем надано гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”, про вчинення злочину, а саме про те, що снайпери “Беркуту” застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану, не містить алегорій, сатири, гіпербол тощо, вона не є припущенням чи критикою, її можна перевірити на достовірність, вона є фактичним твердженням”, – йдеться в рішенні суду. 

Водночас, наголошує суд, у Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутні судові рішення, які набрали законної сили відносно працівників спеціального підрозділу міліції громадської безпеки “Беркут” “снайперів беркута” у “справах Майдану”, якими працівник або працівники “Беркуту” визнані винними у вбивстві 22 січня 2014 року активістів Євромайдану.

Сам Портнов, повідомляючи в телеграмі про перемогу в суді, вказав, що в підручниках “попередній політичний режим намагався героїзувати й міфологізувати низку державних злочинців і учасників масових заворушень 2013–2014 років”.

Окрім зобов’язання переглянути частини підручників з історії щодо подій Революції Гідності, судді також постановили стягнути з міністерства 1 681,6 гривень як завдані судові витрати.

Рішення в справі ухвалив суддя Руслан Арсірій. За даними активістів руху “Чесно”, питання викликають його статки, адже суддя є одним із п’яти найбільших мандрівників з ОАСК. За три роки він відвідав Іспанію (двічі), Францію, Італію (двічі), Китай (тричі), Таїланд, Грецію (тричі), Кубу, США, Ямайку, Гаїті, Мексику.

Також суддя Арсірій раніше вже ухвалював сумнівні рішення.

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, що минулого року Печерський райсуд столиці постановив стягнути з водія знімальної групи програми “Схеми” більш ніж 50 тисяч гривень на користь Андрія Портнова в справі про розголошення персональних даних. Захищаючи свої права, журналісти дійшли до Верховного Суду, адже всі інші суди вирішили, що водій винен у розголошенні в блозі Портнова власних паспортних даних, домашньої адреси та номерів авто, яке згодом спалили.

Окрім тиску на журналістів, Портнов також відомий погрозами правоохоронцям. У 2019 році він у телефонному листуванні писав колишньому очільнику управління спецрозслідувань ГПУ Сергієві Горбатюку, що “возитиме його в клітці й показуватиме, як мавпу”. Минулого року Портнов також радив “жити й озиратися” працівнику Офісу генпрокурора Олександрові Божку

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури, яку просили притягнути до відповідальності Портнова за таку поведінку, відмовилася це зробити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter