Норвегія приєдналась до санкцій ЄС проти Росії

Дата: 18 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Норвегії приєднався до частини санкцій щодо Росії, які раніше ввів Європейський Союз. 

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ країни. 

Фото: thetripurapost

Ухвалені санкції є “всеосяжним доповненням” до тих, які Норвегія запровадила у 2014 році після анексії Криму Росією.

Обмеження стосуватимуться фінансового, енергетичного, транспортного, технологічного та оборонного секторів російської економіки, а також сотень росіян та організацій. Зокрема, йдеться про заморожування активів президента РФ Володимира Путіна, голови російського МЗС Сергія Лаврова, заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва, голови уряду Михайла Мішустіна, міністра оборони Сергія Шойгу, міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева, членів Ради безпеки РФ та депутатів Держдуми, які допомагали Путіну розв’язати війну.

Торкнуться обмеження й російських олігархів, операцій з Центральний банком РФ та семи російських банків, які відключили від системи міжбанківських платежів SWIFT. Не стосуватимуться санкції лише обмежень щодо російських пропагандистських каналів Russia Today та Sputnik. Їх ЄС ухвалив пізніше й норвезький уряд нині лише розглядає можливість приєднатись до цих обмежень. 

В уряді Норвегії наголосили, що обмеження мають вплинути на здатність Росії фінансувати війну проти України, унеможливлять експорт технологій, товарів і послуг, які Росія могла б використати для ведення війни, й вплинуть на фінансування російського режиму загалом.

“Ці санкції сильно вдарять по російському режиму”, – прогнозує голова МЗС Норвегії Аннікен Хюітфельд.

Санкції націлені не тільки на осіб з Росії, які допомагали розпочати війну й виправдовують її, але й на осіб із Білорусі. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції щодо Росії ввела навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина. 

З Росії також йдуть великі компанії та виробники, серед яких Apple, Amazon, Shell, Nestle, General Motors, Adobe, Boeing, Danone, Lenovo, Mercedes й багато інших. 

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, щодо країни ввели вже 4333 обмеження. 

Фотографія обкладинки: Alexei Nikolsky

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter