Незалежні експерти визнали, що критика українських військових у звіті Amnesty International є “недостатньо обґрунтованою” – NYT

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International не оприлюднила підсумків незалежної перевірки щодо її звіту про те, що ЗСУ нібито “ставлять під загрозу мирне населення України”. Під час цієї перевірки незалежні експерти розкритикували скандальний звіт, оскільки його висновки були “недостатньо обґрунтованими”. 

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на звіт, копія якого є у розпорядженні видання.

Фото: Amnesty International USA

Так, Amnesty International опублікувала звіт про Україну 4 серпня. У ньому стверджувалося, що ЗСУ створюють бази в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, наражаючи тим самим на небезпеку цивільних та порушуючи гуманітарне право і закони війни.

Після того, як публікація викликала вкрай негативну реакцію в Україні та світі, Amnesty International замовила незалежну перевірку звіту, висловивши “глибокий жаль”.

До складу незалежної комісії увійшли Емануела-Кіара Гіллард з Оксфордського університету, Кевін Джон Геллер з Копенгагенського університету, Ерік Телбот Дженсен з Університету Бригама Янга, Марко Міланович з Редінгського університету та Марко Сассолі з Женевського університету.

Так, експерти відзначили, що правильним було оцінювати не тільки дії нападника, а й захисника на дотримання законів війни. Водночас комісія переконана, що ключові висновки про порушення Україною міжнародного права у звіті Amnesty International були “недостатньо обґрунтовані” наявними доказами.

“Загальний наратив доповіді від 4 серпня викладений мовою двозначною, неточною та в деяких аспектах юридично сумнівною. Це особливо стосується початкових абзаців, які можна було б прочитати як такі, що натякають – хоча це не було наміром AI – що на системному чи загальному рівні українські сили були в основному або рівною мірою винні у смерті цивільних унаслідок нападу Росії”, – зазначили експерти.

Обізнані джерела The New York Times також наголосили, що попередня версія експертного звіту була жорсткішою, але зрештою комісія змінила свою оцінку з “необґрунтовані” на “недостатньо обґрунтовані”.

Крім того, експерти виявили, що деякі співробітники Amnesty International мали серйозні сумніви щодо того, чи достатньо сильно їхня організація прагнула проконсультуватися з українським урядом, аби зрозуміти, чому він розмістив сили там, де він це зробив, і чи можливо було розмістити їх в іншому місці.

В електронному листі представник Amnesty International охарактеризував незалежну перевірку як “частину внутрішнього процесу, що триває, і ці висновки послужать інформацією і покращать нашу майбутню роботу”. Однак не зазначив, чи згодна група з критикою, представленою у звіті експертів.

Нагадаємо, що після публікації скандального звіту міжнародної організації про Збройні сили України очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що залишає посаду.

Співзасновник шведського відділення AI Пер Вестберг також оголосив про звільнення, а фінська філія Amnesty повідомила, що втратила близько 400 донорів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter