В ЄС прокоментували звіт Amnesty International, у якому ЗСУ звинуватили в порушенні гуманітарного права

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У ЄС у відповідь на  скандальний звіт Amnesty International щодо України заявили, що це Росія вчиняє невиправдану агресію і атакує мирних жителів та цивільні об’єкти, українська армія ж намагається їх захистити.

Про це на брифінгу в Брюсселі заявив представник Єврокомісії Петер Стано.

Фото: Amnesty International Ukraine

Він наголосив, що все, що відбувається в Україні, є прямим наслідком незаконної, невиправданої і неспровокованої агресії Росії, яка вбиває українських мирних жителів, знищує українську цивільну інфраструктуру, перетворює пенсіонерів, жінок, дітей, лікарні й вокзали на військові цілі.

“Росія атакує цивільні цілі, а українська армія бореться з цією агресією і намагається захистити цивільне населення. У цій ситуації, звісно, є потреба розміщувати військове обладнання в районах, які перебувають під атакою, які населені мирними жителями. Це ще один приклад того, якою нелюдською і невиправданою є російська агресія проти України”, – зазначив Стано.

Також він заявив, що ЄС проти ситуацій, коли цивільні платять життями, здоров’ям під час збройних протистоянь і зусилля Євросоюзу та міжнародної спільноти завжди спрямовані на спроби зменшити обсяги страждань цивільного населення в будь-якому конфлікті.

Нагадаємо, що Amnesty International опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що українські війська нібито ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в населених житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення. 

Публікація дослідження викликала неоднозначну реакцію серед українських правозахисників, деякі з яких називали доповідь маніпулятивною. Коментуючи дослідження, в українському офісі Amnesty International заявили, що над фіксуванням фактів та підготовками матеріалів працює окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter