Співзасновник шведської Amnesty International вирішив покинути організацію через незгоду зі звітом щодо України

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Співзасновник шведського підрозділу Amnesty International Пер Вестберг вирішив покинути організацію через незгоду зі звітом, в якому Збройні Сили України звинуватили у створенні небезпеки для цивільних.

Про це пише Expressen з посиланням на Svenska Dagbladet.

Фото: Карін Тьорнблом, Хокон Мосвольд Ларсен/TT

У коментарі журналістам Вестберг, який став співзасновником шведського підрозділу організації 1964 року, сказав, що “з важким серцем через заяви Amnesty щодо війни в Україні” закінчує “свою довгу і плідну співпрацю”.

Він нагадав, що на початку свого існування Amnesty працювала над звільненням політв’язнів, проте після цього поступово, “іноді спірно”, розширила свій мандат.

Раніше звіт Amnesty International щодо України прокоментували в ЄС, наголосивши, що це Росія вчиняє невиправдану агресію та атакує мирних жителів та цивільні об’єкти, українська армія ж намагається їх захистити.

Нагадаємо, що Amnesty International опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що українські війська нібито ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в населених житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення.

Публікація дослідження викликала неоднозначну реакцію серед українських правозахисників, деякі з яких називали доповідь маніпулятивною. Коментуючи дослідження, в українському офісі Amnesty International заявили, що над фіксуванням фактів та підготовками матеріалів працює окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter