“Розійшлись з керівництвом ціннісно”: після звіту Amnesty International звільнилася очільниця його українського офісу

Дата: 06 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що залишає посаду після скандального звіту міжнародної організації про Збройні сили України.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

Правозахисниця Оксана Покальчук

“Я звільняюсь з Amnesty International в Україні… Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єру. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників. І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю”, – написала Оксана Покальчвук.

За її словами, навіть ще вчора у неї була наївна надія, що можна все виправити, але все даремно.

“Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться”, – заявила вона.

За її словами, у таких важливих звітах не може не бути даних про другу сторону війни, зокрема, про того хто розпочав цю війну – Росію.

“Мова не йде про те, щоб міжнародні чи локальні правозахисні організації не фіксували дії українських збройних сил. Принцип незалежності та безсторонності у такій роботі важливий, зрештою, саме для цього існують міжнародні і національні правозахисні організації. Але у таких важливих звітах, які публікуються у такий момент та у такому контексті, не може не бути даних про другу сторону війни, про того хто розпочав цю війну”, – додала правозахисниця.

В українському офісі наполягають, що пресреліз, який міжнародна організація оприлюднила 4 серпня, мав би як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

Зазначається, що представники Amnesty International врешті звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. Оксана Покальчук вважає, що це дослідження стало інструментом російської пропаганди.

“У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів”, – переконана правозахисниця.

Вона повідомила, що за останні декілька днів український офіс активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації.

“Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто. Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух. На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей прес-реліз”, – зауважила вона.

Нагадаємо, що напередодні Amnesty International опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що українські війська нібито ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в населених житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення. 

Публікація дослідження викликала неоднозначну реакцію серед українських правозахисників, деякі з яких називали доповідь маніпулятивною. Коментуючи дослідження в українському офісі Amnesty International нагадали, що фіксуванням фактів та підготовками матеріалів займається окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International.

Генсек Amnesty International Агнесс Калламар відреагувала на критику опублікованої раніше доповіді. Вона вважає, що за хвилею критики публікації стоять російські та українські боти, які бажають війни.

Президент Володимир Зеленський також засудив вибірковість Amnesty International. Він вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Британська правозахисна організація Global Rights Compliance детальніше розяснивши, що не так із висновками Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter