Незаконно засуджена в Криму журналістка Ірина Данилович розповіла, як у Сімферопольському СІЗО змушують людей не скаржитися на порушення своїх прав

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджена окупантами до семи років позбавлення волі громадянська журналістка Ірина Данилович поскаржилася незаконній “прокуратурі” в українському Криму на порушення її прав.  

Копії відповідних звернень та лист Ірини Данилович у своєму розпорядженні має видання ZMINA

Ірина Данилович

Ірина Данилович заявила про практику в Сімферопольському СІЗО №1, що змушує утримуваних осіб, які домагаються відновлення їхніх прав, замовкнути. За її словами, співробітники місця несвободи ігнорують звернення людини, а її скарги до органів, яким підпорядковується СІЗО, знищують. 

У своєму листі вона також заявила, що Громадська спостережна комісія завжди готова прийти на допомогу адміністрації місць несвободи та підтримати її в невиконанні законодавства. 

Ірина Данилович поскаржилася незаконній “прокуратурі” в тимчасово окупованому Криму, що неодноразово зверталася до начальника СІЗО із запитом про телефонний дзвінок до свого батька, утім попри дозвіл її не виводять до телефона.

23 травня вона повідомила Громадській спостережній комісії та адміністрації СІЗО, що вже протягом двох тижнів не може зателефонувати рідним, щоб попросити їх принести ліки, які призначив лікар, і щоб можна було почати лікування. На це одна зі співробітниць СІЗО сказала їй писати листи, а не домагатися телефонного дзвінка.

Вона зауважила, що на факт порушення її права на телефонний дзвінок, передбачене російським законодавством, очільник комісії Корар А. В. жодним чином не відреагував.

Ірина Данилович також поскаржилася, що з квітня надіслала шість листів і лише один з них дійшов до адресата. 

 

Тим часом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Ірина Данилович продовжує зазнавати тортур і ризикує повністю втратити слух.

“Бранка Кремля перебуває в нелюдських умовах у російському СІЗО у Криму. Її стан здоров’я з кожним днем погіршується. На останньому судовому засіданні вона вже майже не чула запитань”, – повідомив Лубінець.

За його словами, попри всі прохання надати кваліфіковану медичну допомогу окупаційні лікарі продовжують брехливо стверджувати, що вона здорова. Активістка може повністю втратити слух, що надалі призведе до інвалідності.

Омбудсман закликає припинити знущання з Данилович, адже ненадання кваліфікованої медичної допомоги за наявності хронічних захворювань є грубим порушенням п. 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН, і статті 17 федерального закону № 103-ФЗ “Про утримання під вартою підозрюваних і звинувачених у скоєнні злочинів” та суперечить гарантованим нормам ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

“Такі дії можуть кваліфікуватися як тортури, що порушує ст. 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання; ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права; ст. 3 Європейської конвенції про права людини (“Свобода від нелюдського або принижуючого гідність поводження чи покарання”); статей 6, 7, 9, 14, 18 Міжнародного пакту про цивільні та політичні права”, – наголошує Уповноважений.

Лубінець закликав свою російську колегу омбудсманку РФ Тетяну Москалькову терміново вжити заходів для припинення тортур над Іриною Данилович.

Омбудсман також звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста втрутитися та сприяти припиненню знущань з громадянки України.

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу щодо громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter