Незаконно ув’язнений у Росії кримський татарин Сервет Газієв має проблеми з хребтом після побиття, але його не лікують

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень, 63-річний кримський татарин Сервет Газієв, який є фігурантом другої сімферопольської “справи “Хізб ут-Тахрір” і зараз утримується під арештом в Новочеркаську Ростовської області, має проблеми з хребтом після побиття, також у нього постійно болить кишечник.

Про це Центру прав людини ZMINA розповіла його сестра Світлана.

Чоловіка недавно відвідував лікар, але виписані ним медичні препарати йому так і не надали, уточнила вона.

Світлана розповіла, що постійно відправляє всі ліки, що призначають Сервету: посилкою або через братів по вірі, які роблять йому передачі. Але лікар після скарг на здоров’я приходить до нього не завжди.

Також вона повідомила, що ув’язнених місяцями не виводять на прогулянку та в лазню, а лікар відвідує їх тоді, коли сам схоче, попри заявки.

Сервер скаржиться на те, що його мучить підвищений артеріальний тиск і постійний біль у хребті. Остання проблема з’явилася в нього після побиття у вересні 2021 року в СІЗО-5 Ростова-на-Дону. 

Того ж року, в липні, чоловік перехворів на коронавірус, невдовзі після цього у нього стався мікроінсульт. Попри те, що Сервер має видимі ознаки порушення мозкового кровообігу, зокрема перекошення правої частини обличчя, російські лікарі стверджували, що ніякого інсульту в нього не було.

Світлана уточнила, що під час перебування у Ростовському СІЗО-5 Газієв проходив обстеження МРТ та УЗД, але результатів не бачив, жодних пояснень щодо стану його здоров’я лікарі йому не надали.

Нагадаємо, що в березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Тоді затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні й політичні теми. Це фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Сервета Газієва заарештували за необґрунтованими звинуваченнями 27 березня 2019 року в межах цієї справи. Йому інкримінують участь у діяльності терористичної організації. Чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 20 років.

Зараз чоловік перебуває під арештом. За неналежних умов слідчого ізолятора стан здоров’я Газієва сильно погіршився.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язень, кримський татарин, громадянський журналіст Амет Сулейманов, якого російський суд у квітні 2023 року засудив до 12 років колонії та який зараз перебуває в Сімферопольському СІЗО-2, попри хворобу серця вимушений весь день перебувати на ногах, лежати йому заборонено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter