У політв’язня Сервета Газієва у російському СІЗО стався мікроінсульт

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У фігуранта так званої другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Сервета Газієва у російському СІЗО стався мікроінсульт.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: crimean-solidarity.org

Ще 10 червня до Газієва приходив начальник медсанчастини СІЗО, який призначив йому 4 препарати: 2 від тиску, 1 антибіотик і 1 вітамін. За ґратами у 61-річного політв’язня загострились проблеми зі здоров’ям, а тому швидку до нього лише за останній місяць викликали щонайменше 5 раз. Своїм захисникам він розповідав про хвороби ніг, суглобів, серцеві та головні болі, а також про проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Вже 28 червня у Газієва стався мікроінсульт.

“Зараз у нього візуально скошений правий куточок рота і праве око. На жаль, не можна фотографувати – конвой не дозволяє проносити технічні засоби для цього”,розповів адвокат Олександр Стасюк.

Лікарі швидкої, які приїхали на виклик з приводу мікроінсульту, оглянули Газієва та поїхали, бо їм він видався цілком здоровий. 

За словами Денісової, такі дії адміністрації російського СІЗО слід розцінювати як катування і нелюдське поводження. Омбудсман також звернулась до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, аби та допомогла госпіталізувати Газієва в стаціонар медзакладу, де б йому провели медичне обстеження і подальше лікування.

Денісова також просить російську колегу посприяти зміні запобіжного заходу для українця на не пов’язаний з взяттям під варту, через критичний стан здоров’я.

Водночас генерального прокурора РФ Ігоря Краснова вона закликала надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО та притягнути винних до відповідальності. 

Нагадаємо, що у березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримали тоді 24 активіста за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їх історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter