Російські тюремники скрутили й побили 61-річного кримського політв’язня Газієва та поголили йому бороду

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Адміністрація “ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области” застосувала фізичне насильство до кримського татарина Сервета Газієва, який незаконно утримується в російському ув’язненні в межах кримінальної справи “Хізб ут-Тахрір”. 61-річного чоловіка повалили на підлогу, завдали ударів по спині, скрутили руки та поголили йому бороду. 

Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram.

Український Омбудсман назвала ганебним вчинок російських тюремників, що стався перед виписуванням Газієва з міжобласної туберкульозної лікарні в №19 в Ростові-на-Дону, де він перебував через погіршення самопочуття на тлі перенесеного мікроінсульту.

Людмила Денісова серйозно занепокоєна станом здоров’я. Вона стверджує, що в російському слідчому ізоляторі йому регулярно не надають медичну допомогу. Наразі в чоловіка болить шия та німіє рука через побиття працівниками тюремної лікарні.

Омбудсман переконана, що “кричуще ставлення до Сервета Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою в СІЗО та під час судових засідань, а також постійне відстоювання своїх прав”

“Такі дії стосовно нашого співгромадянина розцінюю як катування, нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, – заявила Денісова.

Уповноважена вимагає від своєї російської колеги Тетяни Москалькової невідкладно відновити порушені права Газієва: забезпечити йому необхідну медичну допомогу, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов’язаного з узяттям під варту через критичний стан здоров’я громадянина України.

Від генерального прокурора РФ Ігоря Краснова українська уповноважена з прав людини вимагає надати правову оцінку злочинним діям працівників тюремної лікарні щодо українського громадянина та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Денісова також закликала Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович, голову ОБСЄ Анн Лінде зупинити свавілля країни-окупанта і продовжувати політично-санкційний тиск на РФ для звільнення політв’язнів.

Адвокат політв’язня Едем Семедляєв подав скарги до Слідчого комітету, прокуратури Ростовської області та до СІЗО за фактом фізичних і моральних катувань

Нагадаємо, що в березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Тоді затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні й політичні теми. Це фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їхні історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter