У політв’язня Інвера Бекірова стався мікроінсульт. Його хочуть відправити в штрафний ізолятор

Дата: 27 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У незаконно засудженого фігуранта “Ялтинської групи” в справі “Хізб ут-Тахрір” Інвера Бекірова стався мікроінсульт. Політв’язень перебуває в російській колонії №2 в Салаваті (Республіка Башкортостан). 

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Рустема Кяміла.

Інвер Бекіров

Незважаючи на стан здоров’я ув’язненого, керівництво збирає комісію, щоб розглянути питання про поміщення 58-річного чоловіка в штрафний ізолятор. Юрист зустрівся з Бекіровим на території пенітенціарної установи 26 липня.

Як розповів сам Бекіров, за тиждень до прибуття адвокатів у колонію, він погано себе почував, після чого “буквально втратив пам’ять”. Як йому пізніше повідомили фельдшери, він сам прийшов до медсанчастини з проханням про допомогу.

“Мене хитало і піднявся тиск. На певний час узагалі втратив координацію”, – переповідає слова політв’язня його адвокат. 

Коли до Бекірова повернулася свідомість, він почав запитувати медиків про те, де він перебуває і що з ним сталося. Політв’язню з Криму діагностували мікроінсульт.

Адвокат Рустем Кяміл звертає увагу, що в день його приїзду повинна була відбутися комісія за рішенням поміщення Бекірова в штрафний ізолятор за незначні порушення порядку утримання з ігноруванням критичних проблем зі здоров’ям ув’язненого. Медчастина водночас вказала адміністрації, що йому зараз категорично заборонені навантаження.

За словами адвоката, рішення про його поміщення в ШІЗО ухвалять сьогодні або завтра, утім сам захисник налаштований песимістично з огляду на багаторічну практику в подібних питаннях.

Нагадаємо, 11 лютого 2016 року після обшуків будинків кримських татар у Ялті й Алушті російські силовики затримали релігійного діяча Мусліма Алієва, підприємця Вадима Сірука, правозахисника Емір-Усеїна Куку і найстаршого з них – охоронця школи Інвера Бекірова.

Згодом у селі Краснокам’янка Алуштинського району окупаційні силовики затримали кухаря Арсена Джеппарова і торгового представника Рефата Алімова.

Усіх їх уже засудили за звинуваченням у тероризмі. Справу розглядали по суті три з половиною роки, а вирок оголосили за 14 хвилин. 12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд засудив Мусліма Алієва до 19 років колонії суворого режиму, Енвера Бекірова – до 18 років, Вадима Сірука і правозахисника Емір-Усеїна Куку – до 12 років, Рефата Алімова – до восьми, а Арсена Джеппарова – до семи років ув’язнення.

Військовий апеляційний суд міста Власіха в Московській області 25 червня 2020 року залишив чинним вирок шістьом кримським татарам – мусульманам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter