Політв’язень Амет Сулейманов попри хворобу серця вимушений в СІЗО весь день перебувати на ногах, лежати йому заборонено

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень, кримський татарин, громадянський журналіст Амет Сулейманов, якого російський суд у квітні 2023 року засудив до 12 років колонії та який зараз перебуває в Сімферопольському СІЗО-2, попри хворобу серця вимушений весь день перебувати на ногах, лежати йому заборонено.

Про це 27 липня повідомила його дружина Ліля Люманова на своїй сторінці у фейсбуку.

Цього дня по відеоконференцзв’язку відбувся розгляд клопотання про звільнення Сулейманова від покарання через важкі захворювання. Дружину допустили як слухача до зали засідання.

“Часу поговорити не було, тож ми встигли лише привітатись. Після цього він обговорив зі своїм захисником важливі моменти справи. Я просто стояла мовчки і дивилася на нього. За ці чотири місяці він змарнів… І ця коротка зачіска… Суд пройшов швидко, його перенесли на 27 вересня”, — розповіла Ліля.

За її словами, напередодні засідання Амета в СІЗО відвідав адвокат. Чоловік докладно розповів про умови тримання.

“Як виявилось, Амет весь день на ногах. Йому заборонено лежати. Є невеликі лавочки, на яких можна сидіти. Тобто людина не має права навіть прилягти”, — уточнила дружина політв’язня.

Через це у нього набрякли ноги. Люманова сказала, що планує відвідати лікаря, який спостерігав за чоловіком під час домашнього арешту, та проконсультуватися. Вона побоюється, що його постійне перебування у вертикальному положенні може спричинити виникнення тромбів.

Амет розповів, що немає сенсу передавати йому в ув’язнення каші та вермішель швидкого приготування, оскільки окріп в СІЗО не дають, а кип’ятильники заборонені. Заварити собі чай він також не може. П’є лише розчинну каву, й то по днях, коли з крана тече гаряча вода: просто заливає нею напій.

Можливість замовити продукти онлайн у нього відсутня. Востаннє дружина робила передачу політв’язню у травні, наступна — у середині серпня, не більше 20 кілограмів.

Ліля Люманова вкотре нагадала, що Сулейманов має низку серйозних захворювань, через які не може перебувати в неволі.

“А в СІЗО-2 його просто вбивають!” — переконана жінка.

38-річний кримський татарин Амет Сулейманов — фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту — це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. 

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності — 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжує погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконно ув’язнений в окупованому Криму Амет Сулейманов має проблеми з диханням і потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter