Політв’язень Амет Сулейманов має проблеми з диханням і потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень, громадянський журналіст, кримський татарин Амет Сулейманов, якого російський суд у квітні 2023 року засудив до 12 років колонії та який зараз перебуває в Сімферопольському СІЗО, має проблеми з диханням і потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку.

Про це повідомила його дружина Ліля Люманова, пише Об’єднання родичів політв’язнів Кремля. 

Амет Сулейманов. Джерело: Кримська солідарність

38-річний кримський татарин – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. 

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО його здоров’я продовжує погіршуватися. За словами дружини, Амет попросив її придбати важливі препарати, які б полегшили його дихання, зняли спазми й задишку.

“Цими днями я займалася сертифікатами до ліків, документації, бо не все так просто”, – сказала Ліля Люманова.

Серцеве захворювання Амета Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни утримують Амета Сулейманова в спецблоці та відібрали в нього ліки, яких він потребує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter